eur:
385.9
usd:
355.24
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarország Barátai közösség köszöntésén a Sándor-palotában 2022. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A "Budaházy-ügy" több vádlottjának is megkegyelmezett a köztársasági elnök

Novák Katalin ugyanakkor bírálta, hogy az ügy túlságosan elhúzódott és felhívta a jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében.

A Sándor palota közleménye szerint a köztársasági elnökhöz december közepén érkeztek meg az úgynevezett "Budaházy-ügyben" érintettek kegyelmi kérelmei. A bíróság 17 személlyel szemben folytat büntető eljárást, amely még ma is, 13 év elteltével tart. Novák Katalin sajnálatosnak tartja, hogy a bíróság majdnem másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni.

A köztársasági elnök bejelentette, hogy alapos mérlegelést követően különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene

a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta.

Az államfő ezért hét személy esetében eljárási kegyelemről döntött.

Novák Katalin közleményében hangsúlyozza, hogy az ügy terheltjei közül azonban többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről.

A köztársasági elnök szerint az úgynevezett "Budaházy-ügy" is rámutat arra, hogy

a bírósági eljárások észszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét.

Éppen ezért Novák Katalin felhívta a jogalkotó és jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
62 drónnal indított támadást Ukrajna orosz területek ellen - Háborús híreink hétfőn

62 drónnal indított támadást Ukrajna orosz területek ellen - Háborús híreink hétfőn

Oroszország arról számolt be, hogy Ukrajna vasárnap 62 drónnal indított nagyszabású támadást orosz területek ellen, ami egy dél-oroszországi olajfinomító működésének leállását eredményezte, és amerikai, francia valamint ukrán rakéták is célba értek az orosz ellenőrzés alatti területeken. A finomító egy magánvállalat, amely évente mintegy 4 millió tonna kőolajat dolgoz fel. Legfontosabb háborús híreinket hétfőn az alábbiakban foglaljuk össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×