eur:
388.93
usd:
361.81
bux:
68115.91
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Lecsapott a vízügy a nagy mennyiségű esőre

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Megjegyezték: a talajrétegek nedvességtartalmáról folyamatosan naprakész adatokkal szolgál az OVF erre szakosodott előrejelzési rendszere.

A Tisza magyarországi és határon túli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék - jellemzően eső - hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, amelyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a magyarországi, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása.

A magyar folyókon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőbeni aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészletek növelése érdekében.

A későbbi öntözési időszak vízigényének előzetes kalkulációjához nem csupán a visszatartott, de a talajban tározott vízmennyiséggel is tisztában kell lenniük a szakembereknek. Az adatok alapján a szeptemberben hullott csapadék a talaj felső rétegeit pozitívan befolyásolta, ám a mélyebb rétegekbe nem vagy elhanyagolhatóan tudott beszivárogni.

Az érdemleges víztartalom-növekedés a november végi-december eleji mennyiségeknek köszönhető.

Részletes információk a vizhiany.vizugy.hu oldalon találhatóak - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×