eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla
Driving car at motorway at high speed
Nyitókép: Darwel/Getty Images

Fontos tudnivaló a traffipaxokról: akár duplán is fizethet a magyar autós

A sebességmérő készülékek minimális távolságát semmilyen jogszabály nem korlátozza, a rendőrség pedig tudatosan él a sorozatmérések módszerével.

40 másodperc alatt kétszer is „letraffipaxozták” a Telex egyik olvasóját, aki a sebességhatárt átlépve autózott egy kilométert a 6-os számú főút budapesti szakaszán, ezért dupla bírságot kellene fizetnie. A sofőr nem vitatja, hogy szabályt sértett, de „gyanúsnak” találta, hogy a rendőrség úgy duplázta meg a sebességtúllépés módjától függően minimum 30, maximum 300 ezer forintos közigazgatási bírság összegét, hogy két különböző pontról ugyanazt az autót ellenőrizte.

A híroldal az eset kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordul, mások mellett arról érdeklődve, mi értelme a fix bírságösszegeknek, ha a készülékek számával szorozhatóvá válnak, illetve, hogy milyen visszatartó funkciót remélnek bármilyen közlekedési bírságtól, ha az első szabálysértésről még nem is értesül az érintett, amikor egy lendülettel elkövet egy másodikat. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire bevett módszer a traffipaxok halmozása, és hogy hány gyorshajtót kaptak el október 11-én, a 6-os budafoki szakaszán.

A BRFK válaszaiból kiderül, hogy aznap délelőtt a Budapest XI–XXII. kerületében, a Szerémi úton, illetve a Budafoki úton, a Hunyadi János úton és 6-os számú főúton, vagyis a déli irányba vezető fő közlekedési útvonalon állítottak fel traffipaxokat. Mint jelezték,

a sebességmérő készülékek minimális távolságát semmilyen jogszabály nem korlátozza,

és néhány héttel ezelőtt tudatosan használták a sorozatmérések módszerét. A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a járművezetők más esetekben a fixen telepített sebességmérő kapuk környezetében lassítanak, majd azt elhagyva ismét gyorsítanak. Ilyen dupla méréseket a VÉDA-kapuk közelében is szoktak végezni. (Gyorshajtócsapda például az M5-ös autópálya Nagykőrösi úti bevezető szakasza.)

Arra kérdésre, hogy a cikkben említett sofőrnek ki kell-e fizetnie a kevesebb mint egy perc időkülönbséggel összehozott gyorshajtási bírságokat, azt írta a BRFK, hogy bár elvileg nem kell kétszer kifizetni egy ugyanazon a ponton két különböző műszerrel rögzített sebességtúllépés miatt kiszabott bírságot, a vizsgált ügy nem ebbe a kategóriába tartozik. Szerintük a sebességmérés két különböző helyszínen történt, a két gép közti távolság pedig 1100 méter volt, vagyis a gyorshajtónak kétszer harmincezer forintot kell befizetnie. Aznap rajta kívül még kilenc autóst büntettek meg duplán, a BRFK levezetése értelmében két különböző gyorshajtás miatt a fenti útvonalon.

Mivel a rendőrség nem vállalkozott elvi fejtegetésre a bírságduplázás kapcsán, a Telex egy közlekedési ügyvéddel is megosztotta az ügy részleteit, aki szerint megfontolandó a fellebbezés egy hasonló esetben. Az ügyvéd úgy látja, több problémát is felvet a sorozatos sebességmérések gyakorlata.

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×