INFORÁDIÓ
2023. február 1. szerda
Ignác

időközi választás

újpest

miskolc

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.

Vasárnap újabb időközi választások – Újpesten nagy a tét

Infostart

Miskolcon egy DK-s politikus helyéért folyik majd a verseny, a főváros IV. kerületében pedig a korábbi LMP-s alpolgármester képviselői posztjáért. Mindkét baloldali politikus listán került a parlamentbe.

Folytatódnak az időközi önkormányzati választások – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Miskolcon a 3. számú egyéni választókerületnek kell új képviselőt választani, mert a 2019-ben itt győző DK-s Hegedűs Andrea listán a parlamentbe jutott. Sebe-Gazdig Judit az öt baloldali párt támogatásával indul (a Jobbik jelenleg nem tud jelöltet állítani semmilyen választáson). Kormánypárti kihívója, Barta Gábor viszont visszahódítaná a korábban elveszített választókerületet. Harmadikként a Munkáspárt–Iszomm jelöltje, Fülöp József Istvánné is ott lesz a szavazólapokon.

Budapest IV. kerületében a korábbi LMP-s alpolgármester, Kanász-Nagy Máté helyéért fognak küzdeni a jelöltek. Újpesten 2019-ben a baloldal nyert az önkormányzati választásokon, minden egyéni önkormányzati helyet elhoztak az összefogás jelöltjei. A nyár elején a 2. számú választókerületben már tartottak egy időközit, ezen a választáson a baloldal meg is tudta tartani pozícióját.

A 12. választókerületben az LMP egykori társelnöke, Kanász-Nagy Máté nyert 2019-ben, aki miután a közös listáról bejutott a parlamentbe, lemondott kerületi pozíciójáról. A Fidesz most is, csakúgy mint három éve, Jókay Attilát indítja. A Jobbik itt sem lesz ott a szavazólapon, a másik öt baloldali párt jelöltje Maholányi Zsolt lesz. Mellettük még indul a Mi Hazánk jelöltje, Márkus Krisztián Zsolt és a Munkáspárt–Iszomm-jelölt Fehérvári Zsolt István.

Ha a Fidesz itt is képes lesz fordítani az álláson, ez lehet a kilencedik fővárosi önkormányzati képviselői hely, amelyet visszahódít a baloldaltól ebben az évben.

A további vasárnapi időközi választások:

  • A Hajdú-Bihar megyei Derecskén feloszlatta magát a nyolcfős képviselő-testület, ezért kellett új választást kiírni. A kisvárosban a polgármesteri székért öten, a képviselői helyekre 25-en pályáznak.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason lemondás miatt választanak új polgármestert, de csak egy jelölt indul a tisztségért.
  • A Vas megyei Szarvaskenden három egyéni listás képviselői helyre hárman jelöltették magukat.
  • A Békés megyei Örménykúton is lemondás miatt kell új településvezetőt választani, itt négy független jelölt is indul az időközin.
  • A Zala megyei Nemesnépen egy korábbi időközi polgármester-választáson szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között, így újra összecsapnak vasárnap.
  • A Somogy megyei Kisasszondon polgármestert és négy képviselőt is választanak, a tisztségekért összesen 12 független jelölt száll versenybe.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018