eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Letesztelik a magyar iskolásokat

Idén először „kísérleti bementi mérésekben” vesznek majd részt az általános- és középiskolások, az online teszteket szinte az összes évfolyamnak ki kell töltenie.

A Belügyminisztérium új tesztet tett kötelezővé az eddigi kompetenciamérés és az idegen nyelvi mérések mellé. Míg eddig "csak" a hatodikosok, a nyolcadikosok és a tizedikesek kompetenciáit és ismereteit mérték, ettől az évtől a negyedikesek, az ötödikeseknek, a hetedikeseknek, a kilencedikeseknek és a tizenegyedikeseknek is ki kell majd tölteniük egy-egy feladatsort – írja az Eduline.

Bizonyos évfolyamok képességeit évente kétszer is felmérik majd, ősszel és tavasszal. Az adatrögzítés már a tanév eleje óta tart az iskolákban, a teszteket pedig szeptember vége és november vége között kell megtartani:

  • a 10. évfolyamon 2022. szeptember 26.–október 7.
  • a 8. évfolyamon 2022. október 10–21.
  • a 6. évfolyamon 2022. október 24 – november 11.
  • a 4. és az 5. évfolyamon 2022. november 14–30.

A technikumokban és a szakképző iskolákban tanulókra más szabályok vonatkoznak majd: a diákok a bemeneti mérésekben nem vesznek részt, és a kimeneti mérésekben is csak a tizedikesek – szövegértési és matematikai – képességeire kíváncsi a minisztérium.

A 4-5. évfolyamokon tanulók csak szövegértés- és matekfeladatokat kapnak, a 6., 8. és 10. évfolyamosoknak viszont lesz természettudományos feladatsora is. Ősszel felmérik majd a hatodikosok és a nyolcadikosok angol- vagy némettudását is, és külön tesztet készítenek a két tanítási nyelvű iskolákban tanulóknak.

A teszten az országos kompetenciamérésben is előkerülő típusfeladatokra lehet számítani, a nyilvános próbafeladatokat már nyilvánosságra is hozta az Oktatási Hivatal.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×