eur:
378.27
usd:
344.99
bux:
0
2023. november 30. csütörtök Andor, András
Nyitókép: Pixabay.com

Bardóczi Sándor: a fenyők nagy részének nincs jövője Magyarországon

Az egyre forróbb nyarak Budapest növényzetében is változást hozhatnak, a vízigényes fajták eltűnhetnek, fenyő talán csak az Alpokalján marad. De volna megoldás – vélekedett az InfoRádióban Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész.

Az idei aszály szemnyitogató volt sok kerttulajdonos és -fenntartó számára, biztos, hogy arra kell felkészülnünk, hogy a Kárpát-medencében ezek a jelenségek gyakoribbá válnak, és a szárazságtűrő növények felé kell fordulni – mondta az InfoRádióban a Főpolgármesteri Hivatal tájépítészeti osztályvezetője.

Bardóczi Sándor kiemelte, a nagyon vízigényes növények szenvednek, és a fenyők nagy része nagyon nehezen bírja ezeket az aszályos időket, mert nagyon sekélyen gyökereznek és nagy a vízigényük.

"Az Alpokalján kívül Magyarországon a fenyők nagy csoportjának nem lesz jövője"

– tette hozzá.

Az új klimatikus viszonyok új növények, fafajták telepítését követelik meg, Léteznek már úgynevezett várostűrő fák, ezek nemcsak a szárazságra, hanem a talajlevegőtlenséggel vagy a légszennyezettséggel szemben is rezisztensebb növények.

"Iszonyú, hogy milyen környezeti feltételeket kell elviselnie egy városi fának.

  • A sok aszfaltfelület ontja a meleget,
  • a sózás,
  • a közműbeavatkozások mind ártanak a fáknak, de
  • a tömörödött talajszerkezet is problémát jelent.

A mocsári környezetből érkező növények tudják meglepő módon a legjobban elviselni a városi klímát" – mondta a szakember.

Gondot jelent az is, hogy az új telepítéshez a fajtakínálat nem bővül, hanem inkább szűkül. A Magyar Dísznövénykertész Szövetség minden évben kiadja a várostűrő fák listáját, és ez a lista évről évre rövidebb.

A főtájépítész elmondta, Budapesten a Főkert által ültetett slágerfák

  • a gingko, a honos fajták közül
  • a mezei juhar,
  • a déli ostorfa, illetve
  • a magyar kőris, ami az eredeti élőhelyén szintén mocsári körülmények között létezik, és jól bírja a talaj levegőtlenségét.
"Csak közben érkezik a kőrisvész, a hazai erdőkben már jelen van.

Ez egy gombabetegség, és valószínűleg a kőriseket fajszinten fogja veszélyeztetni ez a nehezen vagy nem gyógyítható kór" – figyelmeztetett Bardóczi Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.30. csütörtök, 18:00
Wéber Gábor
Forma–1-es kommentátor
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×