eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy munkás golden almát szed a Bold-Agro Kft. almáskertjében, Derecske határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: Golden alma szedése a Bold-Agro Kft. almáskertjében, Derecske határában 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kiderült, milyen lesz az idei almaév

Minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A honlapjukon közzétett beszámoló szerint nem kizárt, hogy a 300 ezer tonnát is alig éri el a termésmennyiség, ami

a sokéves átlag fele.

A sűrítménygyártásra szánt léalma mennyisége 170 és 190 ezer tonna közöttire becsülhető, ami a feldolgozókat is kedvezőtlenül érinti, ugyanis ennyi alapanyag a léüzemek kapacitásának alig a felére elég. Termelési költségeik nemcsak a rossz kihasználtság, hanem a drága földgáz miatt is magasak lesznek - jelezte a FruitVeB.

Hozzátették, hogy az almapiac számára az előző évek is rosszul alakultak, főképp a fagykárok miatt. A kedvezőtlen előzmények miatt 2022 a FruitVeB szerint vízválasztó lehet, a termelők nyereség helyett az idén is csupán a veszteségek csökkentésére gondolhatnak.

A szervezet korábbi tájékoztatása szerint Európa több nagy almatermelője közül Lengyelország és Olaszország jó terméssel zárhat, az európai raktárakban pedig lényegesen több alma volt júliusban, mint egy éve. A múlt héten megjelent hírekből viszont kiderült, hogy a térség államai közül Horvátország és Románia szintén termésvisszaeséssel számolhat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×