eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk
A befolyó cső a kettes medencénél a Gellért-hegyen található, az összesen 80 millió liter vizet tárolni képes Gruber József víztárolóban a szokásos tavaszi nagytakarítása előtt a víz világnapját megelőző napon, 2022. március 21-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A főváros nem mondana le a víziközmű vagyonáról

Budapestnek nem tetszik a mostani állami „ajánlat”.

„Egy sebtében bemutatott prezentáció alapján, mindenféle szolgáltatási garanciák nélkül nem mondhat le 390-400 milliárd forint értékű víziközmű vagyonról a főváros. A felelős döntést azonban a közgyűlésnek kell meghoznia, méghozzá az augusztus elején közölt rendkívül szoros határidők miatt már a soron következő ülésén. Augusztus végére elkészül az erről szóló előterjesztés, amelyben várhatóan nem az átadásra tesz majd javaslatot a városvezetés” – nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A helyhatóságok a hónap elején kaptak levelet arról, hogy az állam átvenné a víziközműveiket, a döntést erről szeptember 20-ig kell meghozni. A témában a Technológiai és Ipari Minisztériumba augusztus elejére összehívott megbeszélésre a települési önkormányzati szövetségek mellett a főváros is meghívást kapott. A lap cikke szerint az állam úgy venné el az önkormányzatoktól a víziközművagyont, hogy a csődközelbe került társaságoknak csak akkor nyújt támogatást, ha a helyhatóságok ingyen átadják neki a vagyont, vagyis a vezetékrendszert és az eszközöket.

Kiss Ambrus szerint az állami ajánlat nemhogy nem nagyvonalú, de még csak nem is jelent garanciát a településeknek a zavartalan vízszolgáltatás fenntartására a jövőben.

„Arra nincs képlet, hogy az egyes víziközmű cégek idei hiányának finanszírozásához nyújtott úgynevezett ázsiós tőkeemeléssel mekkora tulajdonhányadot szerez az állam, ez minden társaság esetében egyedi döntés lesz” – hívta fel mások mellett a figyelmet az általános főpolgármester-helyettes hozzátéve: ez csak a folyamat eleje, hiszen a jövő évi hiány kezelésére végrehajtott tőkeemelésért cserébe várhatóan további tulajdonrészt kér majd az állam. Azt azt sem érti, hogyha van pénz a tőkeemelésre, akkor miért nem állapít meg a kormány egy külön kedvezményes energiatarifát a vízközmű-szolgáltatóknak.

„Felelős vezetőként nem lehet egy konkrétumok nélküli minisztériumi prezentáció alapján lemondani egy ekkora vagyonról,

miközben az »ajánlat« semmiféle garanciát nem tartalmaz a településen élők számára nélkülözhetetlen szolgáltatás fenntartására” – ismételte meg a szakpolitikus.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×