eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Jó pár oka van annak, hogy szinte vírusszerűen terjed a "szedd magad"

A megugró gyümölcsárak miatt ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad” akciók.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett adatai szerint júliusban több mint 15 százalékkal volt magasabb a zöldség és a gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. Megfigyelhető egy olyan tendencia a fogyasztók körében, hogy más alternatívát találnak az áruházlánci gyümölcsbeszerzésen kívül. "Természetesen itt most a szedd magad-ról van szó, amelyet nagyon régóta sokan ismernek, és ki is használják ezt a lehetőséget" – nyilatkozta az InfoRádiónak Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakmai újságírója.

A portál olvasói körében egy felmérést készítettek arról, mely gyümölcsök szürete volt a legnépszerűbb. Ez alapján úgy tűnik, leginkább a sárgabarackot szerzik így be a fogyasztók, ugyanis a válaszolók 47 százaléka mondta, részt vett sárgabarack "szedd magad" akción. Az almát negyven százalék vette már így, ezt követi az eper és a meggy 37 százalékkal. Az őszibarackot is érdemes megemlíteni, ami több mint harminc százaléknyi említést kapott.

A szakértő szerint több mindentől függ, mennyivel olcsóbban lehet így beszerezni a gyümölcsöt. Az ár függ az időjárástól és a termésmennyiségtől is, ezért csak körülbelüli számokat lehet mondani.

  • A kitöltők körülbelül több mint hatvan százaléka becsülte úgy, több mint 25 százalékkal szerezték be olcsóbban saját szüreteléssel a gyümölcsöt, mintha egyéb forrásból jutottak volna hozzá.
  • A válaszadók mintegy negyede szerint negyven százaléknál is nagyobb spórolás tudtak ezzel elérni.

A "szedd magad" akcióban részt vevő termelők száma a szakértő szerint is növekszik, aminek több oka van. Egyrészt nagyon nehéz most munkaerőt találni a betakarítási munkálatokra a kertészetekben, és erre egy "egy viszonylag jó alternatíva", ha megnyitják a termelők a kertet, és bizonyos felügyeletet biztosítva, koordináció mellett beengedik a kertbe szedni a fogyasztókat.

Másrészt ezzel

jó esetben magasabb áron tudják eladni a terményt, mintha a felvásárlóknak értékesítenék.

Harmadrészt ez a munkaerőhiányra is megoldást nyújthat – foglalta össze, megjegyezve: ez sem egy könnyű megoldás, komoly szervezést és odafigyelést igényel a termelő részéről.

Polgárné Sarok Edit elmondta: az idei évben az epret kilónként általában 900-1000 forintért lehetett szedni, a sárgabarackhoz 5-600 forint közötti áron lehetett hozzájutni. A most induló szilvaszezonban úgy tűnik, 2-400 forint közötti árak várhatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×