INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

cser-palkovics andrás

székesfehérvár

beruházás

háború

A Püspöki Palota, jobbról az Országalma vörös márvány díszkút, Ohmann Béla alkotása, Székesfehérváron 2019. november 13-án. Balról a Nagyboldogasszony- és Nepomuki Szent János-templom, közismert nevén ciszterci templom.

Rossz hírekről számolt be Székesfehérvár polgármestere

Infostart

Az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági helyzetben az állam kényszerűségből több beruházás elhalasztása, átütemezése mellett döntött – hívja fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében Cser-Palkovics András, szót ejtve a városüzemeltetés új kihívásairól is.

A fideszes városvezető posztjában leszögezi, hogy a Székesfehérváron már folyamatban lévő állami beruházások, tehát a kórház új tömbjének építése, a multicsarnok és a hozzátartozó úthálózat építése, az Árpád-ház Program építés alatt lévő elemei (pl.: Köztársaság mozi épülete) és az iskolafelújítások zajló építkezései nem állnak le, hanem ütemterv szerint folytatódnak.

„Jelen állás szerint – remélem, így is marad – azok a beruházások, amiknek az államtól kapott forrásai már a város számláján vannak, szintén haladhatnak, illetve elindulhatnak, persze csak a nálunk lévő összeg erejéig, tehát kiegészítő források megszerzésére most nincs esély” – teszi hozzá hangsúlyozva, hogy abból kell gazdálkodniuk, amijük van, az önkormányzati feladatok ellátását viszont semmi nem sodorhatja veszélybe.

„Túlzás nélkül mondom, hogy annak is örülnünk kell, ha fennakadás nélkül tudjuk biztosítani a hétköznapi üzemelést”

– fogalmaztott Cser-Palkovics András.

A nehézségeket illetően a polgármester megjegyzi, hogy két héttel ezelőtt a Széphő (székesfehérvári távhőszolgáltató) 17 milliárd körüli összegért tudott gázt vásárolni a távfűtéshez és melegvízhez, az előző időszak 5 milliárd forintjához képest. Ha azonban most kellene szerződniük, már 22 milliárd forint felett lenne az árcédula, ugyanarra a mennyiségű földgázra.

Vagyis két hét alatt 30 százalékos drágulás volt a piacon.

A most elhalasztott állami fejlesztésekről kifejtette, hogy az első az intermodális csomópont, aminek a kivitelezési közbeszerzését eredménytelennek nyilvánítja az állam. Ez szerinte nem is meglepő, mert túl magas árajánlatok érkeztek csak a pályázaton.

A beruházással kapcsolatban a polgármester telefonon egyeztetett Lázár János építési és beruházási miniszterrel, akivel abban maradtak, hogy az állam nem mondott le a csomópont fejlesztéséről, de egy összegben „ez most biztosan nem fog menni”. Ezért megvizsgálják annak lehetőségét, hogy elemeire szedjék a beruházást, ami egyébként is jól elkülöníthető részekre:

  • parkolóház építése a vasútállomásnál,
  • vasúti felüljáró építése a Mártírok útjáról a Takarodó útra,
  • a buszpályaudvar áthelyezése a Piac térről a vasútállomás elé és az ezzel szorosan összefüggő új útkapcsolat kiépítése a Széchenyi úti aluljáró felé a Béke térről, párhuzamosan a vasúttal.

Mint olvasható, ezek közül az első kettő élvez majd elsőbbséget. A másik elhalasztott állami beruházás Székesfehérvár egyik M7-es autópálya bevezetőjénél található Auchan-körforgalom bővítése. Ez az intermodális csomópontnál jóval kisebb, (de önkormányzati szinten igen nagy) 3 milliárd forint körüli tétel.

Cser-Palkovics András bejegyezése szerint a kormányzat ígéretet tett arra, hogy ha az állam anyagi helyzete engedi, akkor akár már idén visszatérhetnek az Auchan-körforgalom ügyére. A beruházás egyébként teljesen előkészített, tehát a tervek, engedélyek, a terület rendelkezésre állnak, az állami döntés után szinte azonnal indulhatna a közbeszerzési eljárás, majd az építkezés.

Nyitókép: Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018