eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét - a nap hírei

Magyarnak lenni jó! - jelentette ki a miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének ünnepélyes átadóján. A családok megvédése a kormány legfontosabb feladata - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója. Különleges jogokat kaphatnak a lengyel állampolgárok Ukrajna területén. A nap legfontosabb hírei május 22-én.

Magyarnak lenni jó! - jelentette ki a miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének ünnepélyes átadóján. Orbán Viktor felidézte, hogy amikor az új múzeumépületről döntött a kormány, akkor olyan épületet szerettek volna, ahol a magyar népi kultúra természetes szépsége a legteljesebben kibontakozhat. Hozzátette: ma azt ünnepeljük, hogy "kincseink méltó helyre kerültek" és egy feladatunk maradt: fel kell nőnünk ahhoz, hogy ne csak egy nap legyen az ünneplésé, hanem minden nap megtaláljuk örömünket a magyarságunkban. Orbán Viktor szerint ebben segít a Néprajzi Múzeum városligeti épülete, amely a magyar lelemény és szépérzék újabb kiemelkedő példája. --- A városligeti beruházás miniszteri biztosa szerint a Liget Budapest projekt már léptékében is történelmi vállalás, nemcsak Magyarország elmúlt száz évében, de jelenleg egész Európában a legnagyobb komplex kulturális fejlesztés – mondta Baán László. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója felidézte, hogy a 150 éves intézmény története során a gyűjtemény most kap először saját igényeire szabott otthont.

A családok megvédése a kormány legfontosabb feladata - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádióban. Orbán Balázs hangsúlyozta: a kabinet számára fontos, hogy meg tudja állítani a családokra ható negatív gazdasági erőket, amelyeket a háború és az elhibázott brüsszeli energiapolitika idézett elő. A politikus emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beiktatási beszédében vállalta, hogy megvédi az elmúlt 12 évben elért eredményeket, köztük a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat, a teljes foglalkoztatást és a rezsicsökkentést.

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából. A Biológiai sokféleség egyezmény elfogadásának 30. évfordulója alkalmából az Agrárminisztérium a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal közösen elindítja az "Év táj-fajtája és haszonállata" szemléletformáló kezdeményezést.

Az LMP szerint a természet védelme nem ablakon kidobott pénz, hanem "jelenünk és jövőnk, gyermekeink és civilizációnk védelme" - mondta az ellenzéki párt társelnöke a Facebookon. Schmuck Erzsébet a biológiai sokféleség nemzetközi napjára felhívva a figyelmet közölte, hogy mára a magyar folyók természetes árterületeinek több mint 90 százaléka elpusztult, a biológiai sokféleség pedig még a természetvédelmi területek többségén is csökken. Az LMP szerint a kérdés mostanra az lett, hogy a jelenlegi hatalom megérti-e, mi a tét.

Hajós felvonulás nyitotta meg a turisztikai szezont a Dunakanyarban. A szezonkezdet alkalmából mintegy száz hajó vett részt a II. Dunakanyari hajós felvonuláson Szob és Verőce között. Az eseményen a kormányszóvivő fontosnak nevezte, hogy a turisztika egyik jelentős célpontjaként tekintsenek a Dunakanyarra, amely a magyar gazdaság erősödéséhez is hozzájárul. Szentkirályi Alexandra szerint ahhoz, hogy tovább lehessen erősíteni a magyar gazdaságot, egyik húzóágazatát, a turisztikát is erősíteni kell.

Az ukrán elnök bejelentette a parlamentnek, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt elő, amely alapján különleges jogi státust adnak Lengyelország állampolgárainak Ukrajna területén. Volodimir Zelenszkij tervezete hasonló lesz majd a Lengyelországban az ukránok támogatásáról hozott törvényhez. A lengyel törvény lényegében egyenlővé tette Ukrajna állampolgárait Lengyelország állampolgáraival - a szavazati jogot kivéve. A kijevi parlament vasárnapi ülésén felszólalt az ukrajnai látogatáson tartózkodó Andrzej Duda lengyel államfő, aki azt mondta, hogy „Ma a szabad világ arca Ukrajna arca". Volodimir Zelenszkij ez után arról beszélt, hogy mára az ukrán városok a lengyelek testvérvárosaivá, az ukrán és a lengyel nép és a két ország pedig testvérekké váltak.

A háború kezdete óta 216 települést vont ellenőrzése alá a donyecki és luhanszki "népi milícia" az orosz fegyveres erők támogatásával a szakadár Donyecki Népköztársaság területén - közölte a szakadárok területvédelmi parancsnoksága. Hozzátették, hogy az elmúlt nap folyamán újabb 313 embert, köztük 55 gyereket evakuáltak Mariupolból a bezi-mennoj-ei segélyközpontba. Március 5. óta összesen 35 247 embert szállítottak át a létesítménybe az Azovi-tenger partján fekvő városból.

Csaknem tizenkétezren érkeztek tegnap Ukrajnából Magyarországra. Az ukrán-magyar határ-szakaszon 6.092-en, a román-magyar határon pedig 5.484-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 414 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől szombaton 427 ember, köztük 170 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. Május végétől június végéig, Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap, 8 és 14 óra között, pünkösdvasárnap kivételével. Ezeken a hétvégéken kizárólag a veszély-helyzet alatt lejárt személy-igazolvány, jogosítvány és útlevél cseréjét lehet intézni. A nyitva tartó kormányablakokról a kormanyablak.hu oldalon tájékozódhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×