eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Jair Bolsonaro brazil államfőt (j2) a Karmelita kolostor teraszán 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor Jair Bolsonaróval közös nyilatkozatot tett, Brazília beszáll a magyar oktatásügybe és haderőfejlesztésbe

Budapestre érkezett Jair Bolsonaro brazil elnök, aki a budai Várban Áder János államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Több együttműködési megállapodást aláírtak, de oktatási és szabadkereskedelmi egyezkedés is történt.

Közös nyilatkozatot adott ki Jair Bolsonaro brazil elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a budavári Karmelita kolostorban kettejük megbeszélését követően.

Először is három megállapodásról tettek bejelentést Kovács Zoltán külügyi kormányszóvivő vezetésével:

  1. védelmi együttműködés (magyar részről Benkő Tibor honvédelmi miniszter írta alá)
  2. egyetértési megállapodás a humanitárius együttműködésről (magyar aláíró: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter)
  3. együttműködési megállapodás a vízgazdálkodás és a szanitáció területén (magyar aláíró: Szijjártó Péter).

Ezt követően Orbán Viktor kért szót.

"Olyan történt, ami korábban sohasem, megtisztelte hazánkat látogatásával Brazília elnöke. Természetesen kifejeztük részvétünket a brazil emberek felé az elmúlt napok természeti katasztrófái miatt" - mondta a magyar kormányfő, akinek a vendége

Moszkvából érkezett Budapestre.

Kiemelte, van 9 stratégiai partnere az EU-nak, az egyik ilyen Brazília, ahogy a NATO mentén katonai együttműködő partnere Magyarországnak a világ 6. legnépesebb országa, a világ 12. legnagyobb gazdasága.

"Azonos megközelítést alkalmazunk a migráció kérdésében.

Nagy nemzetközi szervezetek olyan irányra törekszenek, amelyek szerint a migráció áldásként jelenik meg. De több ország mellett Magyarország is a 'józanok koalíciójának' tagja, amely megakadályozta a migrációs paktum, kötelező befogadási szabályok létrejöttét" - ecsetelte.

Közölte, közös

  • jelzőrendszert üzemeltetnek ezek az országok abban, hogy ha valaki migrációs paktumot szorgalmaz, arról a többiek is tudjanak
  • megállapodást írtak alá, hogy közösen segítenek az üldözött afrikai keresztényeken, és fellépnek a keresztényüldözés ellen szerte a világon
  • fellépés történik a hagyományos családmodellt fenyegető kihívások ellen
  • szabadkereskedelem mellett köteleződnek el, Magyarország a nagy befektetések lehetőségeként tekint Brazíliára (van biotechnológiai beruházás Brazíliában, és a Richter is ott van)
  • megállapodás született arról, hogy Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztésben, két repülőgépet vásárol Magyarország, 2023-ban hadrendbe is állnak
  • oktatási megállapdás is köttetett, 504 tanulót érintő ösztöndíj jött létre oda-vissza, egyre több brazil diák jön tehát Magyarországra.

"Köszönjük, hogy az elnök úr eljött Magyarországra, azt kívánjuk, hogy legyen még alkalmunk beiktatási ceremónián részt venni, ezt persze itthon a választóknak még ratifikálni kell, de jó reményeink vannak" - mondta végezetül Orbán Viktor.

Jair Bolsonaro a nyilatkozattételkor elmondta, Magyarország Brazília "kis nagytestvére", területileg kicsi, értékrendjében viszont nagy, a haza, a család és a szabadság mentén.

Hangsúlyozta,

világszerte hamis kép él Brazíliáról, sok helyen azt gondolják például, hogy Brazília irtja az esőerdőket,

ami nem igaz, miközben Európában viszont valóban irtják.

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését hasznosnak tartotta, információkat váltottak például az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban.

"Senkinek sem érdeke a háború, mindenkinek csak vesztenivalója lenne, Magyarországnak is érdemes megőriznie a jószomszédi viszonyt."

Ezt követően arról beszélt, hogy közel 100 ezer magyar él Brazíliában, amely szám csak növekedni fog a már említett oktatási kapcsolatnak köszönhetően.

Rendkívül szépnek tartotta a fogadtatást, amelyet tiszta szívből megköszönt vendéglátójának, zárásul úgy fogalmazott, népeik "nagy jövő előtt állnak".

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×