eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Jair Bolsonaro brazil államfőt (j2) a Karmelita kolostor teraszán 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor Jair Bolsonaróval közös nyilatkozatot tett, Brazília beszáll a magyar oktatásügybe és haderőfejlesztésbe

Budapestre érkezett Jair Bolsonaro brazil elnök, aki a budai Várban Áder János államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Több együttműködési megállapodást aláírtak, de oktatási és szabadkereskedelmi egyezkedés is történt.

Közös nyilatkozatot adott ki Jair Bolsonaro brazil elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a budavári Karmelita kolostorban kettejük megbeszélését követően.

Először is három megállapodásról tettek bejelentést Kovács Zoltán külügyi kormányszóvivő vezetésével:

  1. védelmi együttműködés (magyar részről Benkő Tibor honvédelmi miniszter írta alá)
  2. egyetértési megállapodás a humanitárius együttműködésről (magyar aláíró: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter)
  3. együttműködési megállapodás a vízgazdálkodás és a szanitáció területén (magyar aláíró: Szijjártó Péter).

Ezt követően Orbán Viktor kért szót.

"Olyan történt, ami korábban sohasem, megtisztelte hazánkat látogatásával Brazília elnöke. Természetesen kifejeztük részvétünket a brazil emberek felé az elmúlt napok természeti katasztrófái miatt" - mondta a magyar kormányfő, akinek a vendége

Moszkvából érkezett Budapestre.

Kiemelte, van 9 stratégiai partnere az EU-nak, az egyik ilyen Brazília, ahogy a NATO mentén katonai együttműködő partnere Magyarországnak a világ 6. legnépesebb országa, a világ 12. legnagyobb gazdasága.

"Azonos megközelítést alkalmazunk a migráció kérdésében.

Nagy nemzetközi szervezetek olyan irányra törekszenek, amelyek szerint a migráció áldásként jelenik meg. De több ország mellett Magyarország is a 'józanok koalíciójának' tagja, amely megakadályozta a migrációs paktum, kötelező befogadási szabályok létrejöttét" - ecsetelte.

Közölte, közös

  • jelzőrendszert üzemeltetnek ezek az országok abban, hogy ha valaki migrációs paktumot szorgalmaz, arról a többiek is tudjanak
  • megállapodást írtak alá, hogy közösen segítenek az üldözött afrikai keresztényeken, és fellépnek a keresztényüldözés ellen szerte a világon
  • fellépés történik a hagyományos családmodellt fenyegető kihívások ellen
  • szabadkereskedelem mellett köteleződnek el, Magyarország a nagy befektetések lehetőségeként tekint Brazíliára (van biotechnológiai beruházás Brazíliában, és a Richter is ott van)
  • megállapodás született arról, hogy Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztésben, két repülőgépet vásárol Magyarország, 2023-ban hadrendbe is állnak
  • oktatási megállapdás is köttetett, 504 tanulót érintő ösztöndíj jött létre oda-vissza, egyre több brazil diák jön tehát Magyarországra.

"Köszönjük, hogy az elnök úr eljött Magyarországra, azt kívánjuk, hogy legyen még alkalmunk beiktatási ceremónián részt venni, ezt persze itthon a választóknak még ratifikálni kell, de jó reményeink vannak" - mondta végezetül Orbán Viktor.

Jair Bolsonaro a nyilatkozattételkor elmondta, Magyarország Brazília "kis nagytestvére", területileg kicsi, értékrendjében viszont nagy, a haza, a család és a szabadság mentén.

Hangsúlyozta,

világszerte hamis kép él Brazíliáról, sok helyen azt gondolják például, hogy Brazília irtja az esőerdőket,

ami nem igaz, miközben Európában viszont valóban irtják.

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését hasznosnak tartotta, információkat váltottak például az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban.

"Senkinek sem érdeke a háború, mindenkinek csak vesztenivalója lenne, Magyarországnak is érdemes megőriznie a jószomszédi viszonyt."

Ezt követően arról beszélt, hogy közel 100 ezer magyar él Brazíliában, amely szám csak növekedni fog a már említett oktatási kapcsolatnak köszönhetően.

Rendkívül szépnek tartotta a fogadtatást, amelyet tiszta szívből megköszönt vendéglátójának, zárásul úgy fogalmazott, népeik "nagy jövő előtt állnak".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×