eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A teenage girl with protective mask sitting behind the steering wheel of a car and listening to her mothers instructions as she drives.
Nyitókép: Sladic/Getty Images

Jogosítvány: a dráguláson túl van még egy bosszantó tényező

Nemcsak a vezetői engedély megszerzésének díja nőtt jelentősen, a vizsga letételéhez szükséges idő is.

Nincs könnyű dolga annak, aki most szerezne jogosítványt és összehasonlítaná az árakat: a legtöbb iskola ugyanis másként bontja le (ha egyáltalán lebontja) a teljes tanfolyam díját – hívja föl a figyelmet a Növekedés.hu. De maguk az árak sem feltétlenül segítik az eligazodást, van, ahol ugyanis minimum árat tüntetnek fel, vagy egy bizonyos autótípusra írják ki a díjakat, de egy másik modell/oktató árai ettől különbözhetnek.

Mint írják, egy gyakorlati óra ma átlagosan/legalább 7000-7500 forint a fővárosban, ami a kötelező 30 óraszámmal felszorozva 210-225 ezer forint. Ez rendszerint azonban kevés a sikeres vizsgához, vagy a hatóságilag előírt minimum 580 km teljesítéséhez. Az sem mindegy, hogy a kötelező órákon túl hány plusz órát kell vennie a tanulónak, s azok mibe kerülnek. A kötelező gyakorlati óraszám (30 óra) felett rendszerint 10-20 órára van még szükség, mire egy tanuló teljesíti a szintén előírt minimum 580 km-t. Vagyis átlagosan 40-50 órával érdemes számolni, így

a gyakorlati órák díja 280-385 ezer forint is lehet, vagy ennél magasabb.

Ahol lehet spórolni, az az automata váltós járművön tanulás. Itt átlagosan 10-15 órával kevesebbet vesznek azok, akik ilyen autón tanulnak – írja mások mellett a Növekedés.hu.

De mennyi idő kell a jogosítvány megszerzéséhez?

A jogszabály-módosítások előtt viszonylag egyértelmű volt a válasz; durván 2-3 hónap. Mára azonban

legalább 4-5 hónap, mire a tanuló megszerzi a papírt.

A koronavírus miatt tavaly tavasszal az iskolák jelentős része kénytelen volt bezárni, s amikor újranyitottak, megrohamozták őket a jelentkezők. Volt olyan, aki még februárban jelentkezett és nyár végén tudta a gyakorlati képzést megkezdeni. Országos szinten kevés az oktató, elöregedett a szakma, de az utánpótlás is akadozik – teszik hozzá.

Ugyanakkor a felár megfizetésével gyorsítva is hozzájuthatunk a jogosítványhoz. Egy 6000 forintos tanóra gyorsított képzés keretében 8000-8500 forint.

A fentiek alapján a legolcsóbb jogosítványok 210 ezer forint közül mozognak, ha a tanuló nem haladja meg a kötelező óraszámot, hagyományos váltójú (sokszor régebbi évjáratú) autót vezet és hajlandó várni. A reálisabb forgatókönyv szerint hasonló feltételekkel, pótórákat is igénybe véve és elsőre nem feltétlenül sikeres vizsgával 280-330 ezer forint körüli ár jön ki.

Gyorsított tanfolyammal és pótórákkal akár félmillió forintba is kerülhet a jogosítvány, de normál tempóban is érdemes legalább 350 ezer forinttal, és minimum 3-4 hónappal számolnia annak, aki vezetői engedélyt szeretne idén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×