eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ultrafast 5G wireless network on display of speedometer. 3D illustration.
Nyitókép: Iaremenko/Getty Images

Hónapokon belül lekapcsolja a Telenor a 3G-t

Nem szabad, hogy egy elavult technológia megkösse a hazai gazdaság kezét a fejlődésben - érvelnek.

Azért kell lekapcsolni a harmadik generációs mobilhálózatot, mert a szűkös frekvenciaspektrumot jobban, hatékonyabban is fel tudjuk használni a modernebb technológiára, de a 3G-technológia adatátvitel és beszélgetés szempontjából sem olyan hatékony, mint a 4G. A 3G kivezetésével nagyobb helyet kapnak a jobb technológiák, ami megmutatkozik az adatátviteli sebességben, az alacsony késleltetésben, a hangminőségben és a nagyobb megbízhatóságban - mondta a Világgazdaságnak Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Lehetővé teszik emellett az új technológiák a szakember szerint olyan innovatív üzleti modellek és közszolgáltatások bevezetését, amelyek valódi előnyt nyújtanak a lakosságnak, az üzleti szereplőknek és a közszférának is. A technológiaváltás közvetett előnye az is, hogy a 3G-hez képest 4G-n és 5G-n kisebb az egy gigabyte adatátvitelre eső környezeti terhelés.

Ma Telenor hálózati forgalmának körülbelül a 97 százalékát teszi ki a 4G.

A 900-as frekvenciasávon ez év nyarán kezdik meg a 3G-s technológia kivezetését. Mint írták, náluk 7 százalék alatti a maximum 3G-képes készülékek aránya, ebben a szegmensben alacsony a mobilinternetezés iránti igény. "A 3G lekapcsolását az internet szempontjából ez a kisebb kör fogja érzékelni, esetükben az új készülék beszerzése a megoldás" - fejtette ki Koller György.

A legfeljebb 3G-képes M2M-eszközök (például a pénztárgépek, a biztonsági eszközök) területén a 3G kivezetésével az internetkapcsolatot sok esetben a 2G is képes kiszolgálni, de a berendezést cserélni kell, ha a 2G képességeinél nagyobb sávszélességre van szükség.

Koller Györgyöt a 6G-ről is kérdezték, Mint mondta, az eddigi tapasztalatok szerint mintegy tízévente érkezik új generáció a mobiltechnológiában, ennek megfelelően úgy nagyjából tíz év múlva várható a 6G indulása. A gyártók, a kutatóintézetek és az egyetemek már dolgoznak a szabványán, de a pontos paraméterek még nem ismertek.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×