INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

3g

5g

telekommunikáció

telenor

Ultrafast 5G wireless network on display of speedometer. 3D illustration.

Hónapokon belül lekapcsolja a Telenor a 3G-t

Infostart

Nem szabad, hogy egy elavult technológia megkösse a hazai gazdaság kezét a fejlődésben - érvelnek.

Azért kell lekapcsolni a harmadik generációs mobilhálózatot, mert a szűkös frekvenciaspektrumot jobban, hatékonyabban is fel tudjuk használni a modernebb technológiára, de a 3G-technológia adatátvitel és beszélgetés szempontjából sem olyan hatékony, mint a 4G. A 3G kivezetésével nagyobb helyet kapnak a jobb technológiák, ami megmutatkozik az adatátviteli sebességben, az alacsony késleltetésben, a hangminőségben és a nagyobb megbízhatóságban - mondta a Világgazdaságnak Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Lehetővé teszik emellett az új technológiák a szakember szerint olyan innovatív üzleti modellek és közszolgáltatások bevezetését, amelyek valódi előnyt nyújtanak a lakosságnak, az üzleti szereplőknek és a közszférának is. A technológiaváltás közvetett előnye az is, hogy a 3G-hez képest 4G-n és 5G-n kisebb az egy gigabyte adatátvitelre eső környezeti terhelés.

Ma Telenor hálózati forgalmának körülbelül a 97 százalékát teszi ki a 4G.

A 900-as frekvenciasávon ez év nyarán kezdik meg a 3G-s technológia kivezetését. Mint írták, náluk 7 százalék alatti a maximum 3G-képes készülékek aránya, ebben a szegmensben alacsony a mobilinternetezés iránti igény. "A 3G lekapcsolását az internet szempontjából ez a kisebb kör fogja érzékelni, esetükben az új készülék beszerzése a megoldás" - fejtette ki Koller György.

A legfeljebb 3G-képes M2M-eszközök (például a pénztárgépek, a biztonsági eszközök) területén a 3G kivezetésével az internetkapcsolatot sok esetben a 2G is képes kiszolgálni, de a berendezést cserélni kell, ha a 2G képességeinél nagyobb sávszélességre van szükség.

Koller Györgyöt a 6G-ről is kérdezték, Mint mondta, az eddigi tapasztalatok szerint mintegy tízévente érkezik új generáció a mobiltechnológiában, ennek megfelelően úgy nagyjából tíz év múlva várható a 6G indulása. A gyártók, a kutatóintézetek és az egyetemek már dolgoznak a szabványán, de a pontos paraméterek még nem ismertek.

Nyitókép: Iaremenko/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018