eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - a nap hírei

Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye. Megemlékeztek az Európai Parlamentben a múlt kedden elhunyt David Sassoliról, a testület volt elnökéről. A nap legfontosabb hírei január 17-én.

Ismét enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint emelkedő tendencia Debrecen, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya és Zalaegerszeg esetében látható, míg Szombathelyen enyhe csökkenés tapasztalható. A koncentráció 13 mintavételi helyen a mérsékelt, 9 településen az emelkedett kategóriába sorolható.

A koronavírus elleni negyedik oltás főként a krónikus beteg, idős embereknek ajánlott, a harmadik vakcina után 4-5 hónappal – hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályvezetője. Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a vírus most terjedő omikron változata az oltottaknál ritkán okoz súlyos megbetegedést. Hozzátette: az oltás ellenére vannak, akik többször is átesnek a fertőzésen. Úgy értékelte, hogy a jelenlegi járványügyi intézkedések, a karanténidő rövidítése követik az omikron viselkedését, hiszen ez a változat gyorsabb lefolyású, mint a korábbiak.

Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátó lesz villamos energiából - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Paksi Atomerőműben azt hangsúlyozta, hogy az erőmű garantálja az áramellátás folytonosságát, és hatalmas versenyelőnyt jelent a gazdaság számára. A tárcavezető felidézte, hogy jelenleg a Magyarországon megtermelt villamos energia mintegy fele a paksi atomerőműhöz kötődik.

Elkészült az április 3-i országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, várhatóan még a héten minden településen kihelyezik azokat - közölte a Nemzeti Választási Iroda. A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett a választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Az is szerepel rajta, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

Alaptalannak nevezte a főpolgármester azokat az állításokat, amelyek szerint Budapest vezetése el akarta volna adni a Városháza épületét. Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés által a Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság ülésén azt is alaptalannak nevezte, hogy nem átlátható a fővárosi önkormányzat vagyongazdálkodása. A főpolgármester bejelentette: fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Völner-ügy és a végrehajtói kamara, valamint egyes fideszes kerületek ingatlaneladásai közötti összefüggések feltárására.

A családtámogatási rendszer és rezsicsökkentés megtartását, valamint bérlakásépítési programot ígér választási győzelme esetén az ellenzéki összefogás. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a pártok sajtótájékoztatón azt mondta visszaállítanák a lakáscélú előtakarékosság és a lakhatási támogatás rendszerét is. Bakos Bernadett, az LMP budapesti elnökségének tagja azt mondta, hogy, a családtámogatási rendszert úgy bővítik ki, hogy szociálisan igazságos legyen.

Megemlékeztek az Európai Parlamentben a múlt kedden elhunyt David Sassoliról, a testület volt elnökéről. Roberta Metsola, a testület megbízott elnöke az eseményt megnyitó beszédében úgy fogalmazott: az olasz politikus halálával a demokrácia egyik bajnokát veszítette el Európa. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt hangsúlyozta: David Sassoli a társadalmi egyenlőségért küzdött. Emmanuel Macron francia elnök az unió soros francia elnökségének nevében azt emelte ki, hogy David Sassoli hatalmas meggyőződéssel ragaszkodott az európai álomhoz. Az európai Parlament új elnökét a tervek szerint kedden választják meg.

Romániában energiaárstopot kér négy munkáltatói érdekvédelmi szövetség és öt szakszervezeti tömörülés. A közös nyílt levélben azt várják a bukaresti kormánytól, hogy rögzítse a villamosenergia és a gáz árát legalább egy évig a 2020 decemberében jegyzett szinten. Emlékeztetnek, hogy a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a kormány három évre meghosszabbítsa az energiaár befagyasztásáról szóló intézkedést.

Közös hadgyakorlatot tart februárban Oroszország és Fehéroroszország. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta: a gyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett kell tartani. Fehéroroszország nyugati szomszédai a NATO-hoz tartozó balti államok, délen pedig az ország Ukrajnával határos. Lukasenka elnök azzal vádolta Ukrajnát, hogy csapatösszevonásokat hajtott végre a fehérorosz határ közelében, Lengyelországot és a balti országok pedig azzal, hogy 30 ezer katonát állomásoztatnak a fehérorosz határ túloldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×