eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ellenzéki előválasztási aláírásgyűjtésen Karácsony Gergely a Móricz Zsigmond körtéren
Nyitókép: Forrás: Facebook

NVI a népszavazásról: nem igaz, hogy hátráltatják az ellenzéki aláírásgyűjtést

Jóval a határidő előtt kiadja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az újabb népszavazási íveket – hangsúlyozta a szervezet közleményében.

Azt írták, hogy a speciális eljárással gyártott aláírásgyűjtési ívek ezreit az első igényléshez hasonlóan második alkalommal is a törvényben biztosított határidő lejárta előtt adják ki a szervezőnek.

Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély szervezőként a Fudan Egyetemről, valamint az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán első alkalommal december 11-én késő este kérdésenként 3500 ívet igényelt. Igényét az NVI javaslatára december 13-án délután továbbiakkal egészítette ki, mivel az ívek gyártását végző ANY Biztonsági Nyomda (korábbi Állami Nyomda) kapacitása ezt határidőben lehetővé tette.

A választási iroda így első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26 667 ívet adott ki

– írták.

A szervező második kérelme a sajtóban megjelentekkel ellentétben december 20-án délután érkezett az NVI-hez. Újabb íveket igényelt, amelyeket haladéktalanul, már december 23-án, vagyis mindössze három nap alatt kiad a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben előírt határidő öt nap – emelték ki.

Az aláírásgyűjtési ívek egyedi sorszámmal és másolásvédelemmel ellátott hivatalos dokumentumok, amelyek előállítása is szabályozott időben és keretek között történik. Egy íven 15 szignó szerepelhet, így 26 667 íven kérdésenként szinte pontosan 400 ezer aláírás gyűjthető. Második alkalommal újabb 25 ezer ívet igényelt a szervező, így

a kérdésenként gyűjthető aláírások száma átlépi majd a 770 ezret

– közölték.

"Mindez jól mutatja, hogy a sajtóban megjelentekkel szemben a Nemzeti Választási Iroda a szervezővel együttműködve és a törvényi határidőket betartva látta és látja el a népszavazással összefüggő feladatait" – olvasható a közleményben.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom keddi közleményében azt írta: az NVI folyamatosan és szándékosan nehezíti az egységes ellenzék aláírásgyűjtését a népszavazási kezdeményezéshez.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×