eur:
393.93
usd:
368.53
bux:
66275.31
2024. április 24. szerda György
Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ellenzéki kampány: zuhanó népszerűség

Az előválasztás vége óta hallgat az ellenzék, és ez meglátszik a közvélemény-kutatási adatokon is.

Az ellenzéki, közös kampányközpont által rendelt legfrissebb, de egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatások szerint jelentős hátrányba került a közös ellenzék a kormánypártokkal szemben. A 444.hu értesülései szerint a teljes lakosságra nézve 46 százalékos a Fidesz-KDNP, és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága, a Mi Hazánk 5 százalékot, a Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékot kapna, míg további 12 százalék nem szavazna vagy nem árulja el, hogy kit támogatna.

Ezenkívül 52 százalék mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást. Tehát az előválasztás idejéhez képest jelentősen megerősödött a Fidesz, és a hírportál úgy tudja, hogy a kormánypárt saját, szintén nem a nyilvánosságnak szánt mérései is hasonló arányokat jeleztek az elmúlt hetekben.

A kutatással kapcsolatban az LMP társelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a pártelnökök még nem látták a felmérés eredményét, de szerinte nem eshetett ekkorát az egyesült ellenzék támogatottsága. Schmuck Erzsébet úgy tudja, hogy az egyesült ellenzék kampánystábja rendelte meg a felmérést.

A kutatásról nyilatkozott Márki-Zay Péter is, a Magyar Hangnak azt mondta, hogy „egy fillért sem” fizettek a kutatásért, amelyet komolytalannak minősített az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Szerinte a felmérés, amelyet megszerezhetett a 444.hu, nem reprezentatív, mert a billegő körzetekben más céllal készült, amelyben egyéb témák mellett a pártok népszerűségére is rákérdeztek a készítők.

Márki-Zay Péter nem nevezte meg a kutatás készítőit, de megszólalt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki az ATV-ben azt mondta, információi szerint az Iránytű Intézet készítette a felmérést, illetve hogy az teljesen irreális képet mutat a pártok támogatottságáról.

Népszavazási tévedések

Az ellenzéki pártok a lassan két hónapja óta tartó hallgatását csak Márki-Zay Péter egyéni kampánya töri meg, de az sem hiba nélküli. Ahogy az Infostart is megírta, amikor a programjáról beszélt, azt mondta, hogy szeretnék 90 napra emelni az állást keresők támogatásának jogosultsági időtartamát, mert ez Magyarországon 30 nap, ami szerinte nagyon kevés.

Aztán odalépett egy segítője, és kijavította, hogy „természetesen most 90 nap az álláskeresési járulék időtartama és az egyesült ellenzéknek az a célja, hogy ezt 180 napra emelje”, végül valaki ismét pontosított, hogy az ellenzék célja a 270 nap. Már csak annyi tévedés volt benne, hogy ez nem járulék, hanem járadék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×