eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Year 2021 business outlook, vision to see the way forward, forecast, prediction and business success concept, businessman leader using telescope to see vision on top of ladder above year 2021 number.
Nyitókép: Nuthawut Somsuk/Getty Images

A hazai munkáltatók negyedénél van vagy lesz kötelező oltás – részletek

Az év elején rekord közeli számban terveznek létszámbővítést a hazai cégek – derült ki egy friss, több témát felölelő felmérésből.

A foglalkoztatási tervek mellett egy fontos kapcsolódó kérdést, a kötelező oltások ügyét is firtatta a ManpowerGroup, amely kedden tette közzé az eredményeket a Munkaerőpiaci Előrejelzésében. Az 504 munkáltatóból álló reprezentatív mintán végzett felmérés rákérdezett az első negyedéves munkaerő-felvételi szándékra. A válaszok alapján 19 százalékos létszámbővítési mutatót mértek, ami 17 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, és 8 százalékponttal a mostani, negyedik negyedévre vonatkozó várakozásoknál is magasabb szintet ért el.

Az ország régióit vizsgálva jelentős eltérések tapasztalhatók.

  • A legszélesebb körű létszámbővülést Budapesten (30%) várják, de
  • az Észak-Alföldön (20%), valamint
  • Nyugat-Dunántúlon (20%) és
  • Dél-Dunántúlon is (18%) jelentős a növekedési kilátás. Jelentősen visszafogottabbak a várakozások
  • a Dél-Alföldön (9%), míg
  • a Közép-Dunántúlon (~0%)

stagnálás várható az új munkaerő felvételének tekintetében.

Az egyes szektorok között is jelentős különbség fedezhető fel. A legszélesebb körben

  • a technológiai cégek (30%), illetve
  • a banki, pénzügyi vállalkozások körében (27%) jeleznek előre létszámbővítést, de
  • a járvány kitörését korábban leginkább megszenvedő étterem-vendéglátás szektorban (23%) is átlag feletti az előrejelzett igény a munkaerőfelvételre.
  • A gyártás (17%) és
  • az építőipar (16%) területén visszafogottabb a munkáltatók várakozás.

A nagy- és kiskereskedelemben a cégek 10 százaléka tervezi bővíteni a létszámot, ami ugyan átlag alatti érték, de ezen a területen az év végi főszezont követő időszakban akár negatív értékek sem okoznának meglepetést - írták az összefoglalóban.

A létszámnövelést tervezők aránya a közepes, 50 fő feletti és a nagy, 250 fő feletti cégek körében a legnagyobb: 22, illetve 28 százalékos. Az 50 fő alatti kis-, illetve a 10 fő alatti mikrovállalkozások ugyanakkor kevésbé bizakodóak, körükben az átlagos várakozás 11, illetve 9 százalékos mértékű.

A ManpowerGroup globális Munkaerőpiaci Előrejelzése világszerte optimizmust mutat, a 40 vizsgált ország mindegyikében jóval nagyobb a bővítésben gondolkodó cégek száma az elbocsátást tervezőkénél. Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi kilátások a középmezőnyben, a 40-es lista 25. helyén szerepelnek.

Az általánosan kötelező oltástól a bónuszig

A ManpowerGroup jelenlegi felmérésében a munkáltatók által elrendelhető kötelező oltásokat érintően is tett fel kérdést. A válaszokból az derült ki, hogy

a cégeknek 23 százaléka, általános, további 17 százaléka egyes munkaköröket érintő oltási kötelezettség bevezetését tervezi vagy már végre is hajtotta azt.

A cégek további 39 százaléka az oltás előnyeinek bemutatásával ösztönözné az oltást, 10 százalékuk az ösztönzést valamilyen konkrét juttatással (például bónusz fizetésével) is alátámasztaná.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×