eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját második adag oltásához a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány VIII. kerületi idősek otthonában 2020. február 6-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A negyedik hullám küszöbén vagyunk az országos tisztifőorvos szerint - a nap hírei

A fővárosi közlekedést könnyíteni hivatott intézkedéseket jelentett be a főpolgármester. Lezárult az afganisztáni magyar kimenekítési művelet.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának küszöbén vagyunk – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos. Müller Cecília kiemelte: a szennyvízből nyert múlt heti adatok is ezt mutatják. Hozzátette: elsősorban Budapesten és Szegeden mértek nagyobb koronavírus-koncentrációt, de az országos átlag is növekszik és már elérte azt a szintet, amelyet a második hullám küszöbén tapasztaltak.

Folyamatosan nő az egy nap alatt regisztrált koronavírus fertőzöttek száma. Csütörtökre 180 ember kapta el a kórt és egy ember halt meg a szövődményekben. 93 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 6.800 körülire csökkent.

Az alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tanévkezdés előtt. A tárca közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szülők koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe, a fertőzésben érintett gyermek, felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

Kezdeményezi a közösségi közlekedés ingyenessé tételét a 14 éven aluliak számára a főpolgármester és további változásokat jelentett be a budapesti közlekedésben. Karácsony Gergely elmondta: az ingyenes BKV bérlet lehetőségét a Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejei ülésére előterjeszti. A közlekedés javítása érdekében a főváros átgondolja a beruházásokat annak érdekében, hogy javítsák az autósok helyzetét. Az ötpontos javaslatcsomag szeptemberben kerül a fővárosi közgyűlés elé.

A főpolgármester azt javasolja, hogy a Fővárosi Közgyűlés már a jövő héten vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulását. A Miniszterelnökség komolytalannak nevezte a bejelentést, amellyel szerintük csak a fővárosi dugókról akarja elterelni a figyelmet a polgármester.

Hónapról hónapra kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon – jelentette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján a területért felelős államtitkár. Bodó Sándor elmondta: számuk a tavaly júniusi mélypont óta már több mint 120 ezerrel csökkent.

Megalakult a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítását felügyelő operatív törzs, aminek elsődleges feladata a rendezvényre látogatók biztonságának szavatolása. Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a különböző programokon várhatóan több százezren vesznek majd részt.

Fejlesztéseket vezet be és karbantartási munkálatokat végez az Online Számla rendszerben és az Online Számlázó mobilalkalmazásban az adóhivatal. Az Online Számla rendszerben megszűnik az új adózók és felhasználók eddigi regisztrációja és az elsődleges felhasználók azonosítása is.

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellérthegyi sikló tervezéséhez. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat.

Aláírták a budai rakpart felújításának szerződéseit. Így elkezdődhet az újragondolt Duna-part tervezése, jövő nyáron pedig a budai és a pesti oldalon is elindulhat a felújítás.

Lezárult az afganisztáni magyar kimenekítési művelet, 540 embert hoztak ki az országból a magyar katonák – mondta rendkívüli tájékoztatóján a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hozzátette: magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat menekítettek ki. Hangsúlyozta: elhoztak minden magyart, akiről tudtak. A magyar katonákat segítő afgánok 87 százalékát sikerült kihozni: azokat, akiket elértek, és el akarták hagyni az országot. 57 afgán család, köztük 180 gyerek érkezett Magyarországra.

Legalább két robbantás történt az afgán főváros, Kabul repülőterének környékén - közölte az amerikai védelmi minisztérium. Különböző források szerint legalább 13 ember életét vesztette, további több mint 60 megsebesült. Amerikai tisztségviselők szerint legalább az egyik robbantást valószínűleg öngyilkos merénylő idézte elő. Úgy vélik, hogy a támadásokért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága a felelős.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×