eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Szócska Miklós: az adat életet ment és közpénzt takarít meg

Az adatvezérelt megoldásoké a jövő az egészségügyben is – mondta az InfoRádióban a SOTE Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja.

Szócska Miklós szerint egyértelmű jelei vannak, hogy egy adatvezérelt egészségügyi paradigmaváltás zajlik, a prevenció, a diagnosztika és az ellátás területén ezek a megoldások lesznek az uralkodók. Elég csak az oltási programra gondolni, amely során az egészségbiztosító szűrést végzett a regisztráltak között, hogy a krónikus betegséggel rendelkezők kerüljenek elsőként sorra – fejtette ki a SOTE Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja.

A szakember ugyanakkor arra is figyelmeztetett, ha a megoldások valamilyen globális techcégtől érkeznek, „licencfizető rabszolgákká leszünk”, amire az elmúlt évtizedekben már volt példa. Ha viszont kihasználjuk a magyar egyetemi kutatók fejében rejlő képességeket és azt a hihetetlen adatkincset, amely a magyar egészségügyben képződik, önmagunk lehetünk képesek mesterséges intelligencia-megoldások bevezetésére és elterjesztésére, és akár rendszerexportőrök is lehetünk – fogalmazott.

Az egészségügy sem létezik tehát az adatipar nélkül, aminek a fejlődési sebességét korlátozó tényezője az adattudományi kapacitások szűk keresztmetszete Szócska Miklós szerint.

„Az adattudomány kéz a kézben fog járni az egészségüggyel”,

mindez pedig hatalmas egészségnyereséggel párosulhat. Azáltal ugyanis, hogy a digitális egészségügyi rendszerben megtalálhatók a beteg „digitális ikrének adatai”, életútja, idővel könnyen kiválasztható lesz, hogy mely terápiás útvonal a legkedvezőbb számára – magyarázta a szakember. Megismételte: az adatvezérelt megoldásokkal számos ponton be lehet avatkozni úgy az egészségügybe, hogy annak

életnyereség legyen a vége.

Szócska Miklós példaként említette, ha a mesterséges intelligencia fáradhatatlanul diagnosztizálja az emlőtumort, akkor a már most létező algoritmusokat le lehetne futtatni a hazai képarchiváló rendszerekben megtalálható mammográfiai felvételeken, így az esetlegesen elnézett, fals negatív képek kiszűrhetők lehetnének, ezáltal életet lehetne menteni. Emellett – a kapacitások szervezésénél – a vezetői információs rendszerek bevezetésével rengeteg közpénzt is meg lehetne takarítani. „Az adat életet ment és közpénzt takarít meg” – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×