eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszél az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. február 3-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem vett részt az ellenzék a honvédelmi miniszter által kezdeményezett hétpárti egyeztetésen

Hétpárti egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók vezetőit Benkő Tibor honvédelmi miniszter, az ellenzéki pártok azonban nem vettek részt a tanácskozáson.

A honvedelem.hu szombati beszámolója szerint az egyeztetés célja az volt, hogy még a parlamenthez történő benyújtás előtt megvitassák az ország biztonságát és állampolgárainak védelmét szolgáló feladatok összehangolásáról, valamint a különleges jogrend idején bevezethető intézkedésekről szóló törvénytervezetet.

A tervezet főbb elemei a válságreagálás elveit és kereteit, az állami intézmények kapcsolódó feladatait, az állampolgárok és a gazdálkodó szervezetek védelmi és biztonsági feladatokba való bevonásának intézményrendszerét érintik. Hangsúlyos elem a felkészülési és riasztási rendszerek fokozottabb összehangolása.

A védelmi és biztonsági rendszerek működése a NATO és az EU válságreagáló-rendszereihez kapcsolódást is szolgálja - írták. A cél, hogy az állami válságkezelési rendszer biztosítsa a társadalom folyamatos működését, lehetőség szerint különleges jogrendi szabályok bevezetése nélkül is.

A törvénytervezet a többéves, összehasonlító szemléletű szakmai előkészítés, ezen belül a vörösiszap-katasztrófa, a 2013. márciusi szélsőséges időjárás, az elmúlt száz év legnagyobb dunai árvize, a 2015-ös tömeges migrációs helyzet és a Covid-19 miatti válságkezelés tapasztalatainak összehangolására épül, és a fokozatos átmenet szabályozását helyezi előtérbe - emelték ki.

"E szabályozási koncepció a mindenkori kormányzati felelősség jegyében, az intézkedési lehetőségek szükséges és arányos alkalmazhatóságára irányul annak érdekében, hogy a kormányzati reagálóképesség emelését a jogállamiság követelményével, különösen a parlamenti és alkotmánybírósági kontroll által ellenőrizhető módon biztosítsa" - írta a honvedelem.hu.

Hozzátették: "a törvénytervezet kidolgozásának további célja, hogy kellő felkészülési időt biztosítson a kapcsolódó további törvényi szabályozások előkészítésére, a végrehajtási kormányrendeletek kidolgozására, valamint az új működési rend begyakorlására".

A beszámoló szerint az egyeztetésen az ellenzéki pártok nem képviseltették magukat, de a Fidesz- és a KDNP-frakció észrevételeivel és javaslataival sikerült a törvénytervezetet kiegészíteni és módosítani.

"Az új szabályozás érdemi parlamenti vitáját nagymértékben elősegítette volna, ha az ellenzéki pártok elfogadták volna a szakmai alapokon nyugvó szabályozási célokra vonatkozó egyeztetésen való részvételt, hiszen az ország és állampolgárainak védelme nem pártpolitikai, hanem össztársadalmi, nemzeti ügy" - olvasható a honvedelem.hu cikkében.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×