eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Bán Tamás orgonaművész a budavári evangélikus templomban tartott húsvétvasárnapi istentiszteleten 2020. április 8-án. A szertartást, amelyen a koronavírus-járvány miatt hívek nem vehetnek részt, ezen a napon rögzítették és majd húsvétvasárnap lesz látható a Budavári Evangélikus Templom és Gyülekezet youtube csatornáján.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Óvatos templomnyitásban vannak a történelmi egyházak

Az evangélikusok megtartják az online közvetítéseket, sőt, a prédikációkra reflektálni is lehet az interneten.

A november elejei zárást követően május 2-án, tehát most vasárnap megnyitják kapuikat az evangélikus templomok is.

Az ígéret szerint kerülni fogják a zsúfoltságot, és inkább több istentisztelet lesz a járványügyi szabályok betartása mellett.

"Erősebb szolidaritásra tanított meg bennünket ez a bő egy év" – utalt a teljes járványidőszakra az InfoRádiónak nyilatkozva Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke. A budavári Bécsi kapu téren például négy istentisztelet is lesz vasárnap: 9-kor, 11-kor, délután és este is.

A templomokban feltüntetik, hogy hol lehet helyet foglalni (minden második sorban), a maszkviselés kötelező, és belépéskor kézfertőtlenítés szükséges.

Az Úrvacsora szentségére a járványhelyzet állása szerint még várni kell, és az éneklés is csak nagyon korlátozott a szertartásokon. Előbbi különösen fájó az evangélikusoknak, ugyanis épp az Úrvacsora évét tartanák.

Sok keresztelő és esküvő is elmaradt, ezeket igyekeznek pótolni, de csak szigorú szabályok betartása mellett.

Az online közvetítések viszont folytatódnak – a személyes jelenlét lehetővé tétele mellett. Még az a lehetőség is szóba jön, hogy az istentiszteleteken elhangzó prédikációra online reflektálni lehet a híveknek, "közben a lelkek is helyre billennek".

A reformátusoknál szintén május 2-ától nyitnak a templomok a református.hu portálon feltüntetett módon.

A Magyar Katolikus Egyházban a tavasszal egyházmegyénként eltérő rendelkezések voltak a nyitással kapcsolatban – ezt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia útmutatása tette lehetővé –, április utolsó két vasárnapján azonban már a templomok jelentős részében a nép részvételével tartották a szentmiséket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×