eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Képviselők, pártok beszéltek a munka ünnepén

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon üzent, az ellenzéki pártok a Városilgetben tartottak rendezvényt.

Május 1-je a munka ünnepe, mivel a munka tisztelete megkérdőjelezhetetlen - írta a pénzügyminiszter szombaton, a Facebookon közzétett bejegyzésében. Varga Mihály hangsúlyozta, több magyar baloldali párt a feltétel, vagyis a munka nélküli alapjövedelem "hamis ígéretével" próbál évek óta politikai hasznot szerezni. Ennek lényege, hogy egy ország minden polgára jogosult lenne egy rendszeres pénzösszegre függetlenül életkorától, családi állapotától vagy munkaerőpiaci helyzetétől - fejtette ki.

Kiemelte, a baloldal ezen "csodaszerrel" kapcsolatban keveset beszél arról, hogy az állam az adók jelentős mértékű megemelésével, a családtámogatások visszaszorításával tudná előteremteni a munka nélküli jövedelemhez szükséges forrásokat. "Vagy, ami ennél is rosszabb, hitelekből fizetnék, ami az államadósság egekbe szökésével járna" - tette hozzá a tárcavezető.

Varga Mihály szerint az igazságosság kérdését is felveti, hogy a jól hangzó ingyen pénzért, amelyet valaki alanyi jogon megkapna az államtól, valaki másnak meg kell dolgoznia. "A baloldali elképzelés szerint egyeseknek azért kellene dolgozniuk, hogy eltartsák azokat, akik nem munkából kívánnak élni?" - tette fel a kérdést.

A pénzügyminiszter szerint a feltétel nélküli alapjövedelem a "minden gondot megoldunk" hamis illúzióját kelti. "Egy vonzó, az élet terheit a vállunkról lesöprő ajánlat, amely azonban felelőtlenül visszaél a kiszolgáltatott, nehéz körülmények között élő emberek helyzetével" - fogalmazott Varga Mihály, hozzátéve, nem véletlen, hogy a nemzetközi próbálkozások eddig kivétel nélkül megbuktak: a finnek egy rövid kísérleti időszak után elvetették az ötletet, a svájciak pedig népszavazáson utasították el a lehetőséget.

A munkásjogokról és a minimálbérről beszéltek a baloldali pártok

Az MSZP szerint mindenkinek jár a tisztes megélhetés, ezért május 1-jén, a dolgozók, munkások ünnepén az őket érintő legfontosabb problémáról, az alacsony bérekről kell beszélni - mondta a szocialisták elnökhelyettese szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Komjáthi Imre kifejtette, a tisztességes megélhetés érdekében kezdeményezték a minimálbér adómentessé tételét, amivel akár évi 300 ezer forinttal is többet vihetnének haza az érintettek.

A kormány foglalkoztatáspolitikájával szemben, a munkások érdekében fejtették ki álláspontjukat baloldali pártok és szervezetek tagjai szombaton a Városligetben, az 1890-es majális emléktáblájánál. Szanyi Tibor, az Igen, Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) miniszterelnök-jelöltje azt mondta: 131 év után betiltotta a hatalom Magyarországon a május elsejét, a felvonulásokat és a közösségi rendezvényeket, egyedül a kocsmák terasza lehet nyitva. Pedig 131 évvel ezelőtt a Városligetbe rendezett országos megmozduláson hatvanezren voltak - tette hozzá.

Szanyi Tibor szerint az elmúlt 11 évben a magyar kormány folyamatosan vett vissza a munkásjogokból.

Bejelentette: az ISZOMM párt szeptember 11-éig "a munkás büszkeség napjáig" 250 ezer aláírás gyűjtésébe kezd annak érdekében, hogy Magyarországon a havi nettó minimálbér 250 ezer forintra emelkedjen.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke szerint az Alkotmánybíróság "meggyalázta" május elseje szellemét azzal a döntéssel, amivel a kormány "munkavállaló ellenes rabszolgatörvényét" egy-két megjegyzéssel jóváhagyta. Arról is beszélt: pártjuk támogatja az ISZOMM kezdeményezését.

Csiszár Zsolt a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) elnökségi tagja úgy fogalmazott: aki dolgozik, aki nem a tőkéjéből él munkanélküliként, az a munkásosztályhoz tartozik, és pártjuk mellettük áll.

Kiemelte: jó kezdetnek tartja a 250 ezer forintos minimálbért. Azonban a magyar munkás harmadát keresi, mint a német, és ugyanez igaz a kínai vagy bangladesi munkásra a magyarhoz képest. Ezeket a különbségeket nem szabadna tűrni - tette hozzá.

A rendezvényre telefonon jelentkezett be Krausz Tamás baloldali történész is, aki elkerülhetetlennek nevezte a tulajdonviszonyok megváltoztatását ahhoz, hogy a munkások ellenőrzést szerezhessenek "létfeltételeik" felett. Úgy vélte, a munkások fő ellensége a nacionalizmus.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×