INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

paprika

nébih

ellenőrzés

A paprika vetőmagok jó részénél akadtak gondok – videó

A paprika vetőmagok jó részénél akadtak gondok – videó

Infostart / MTI

Huszonhárom „tölteni való” étkezési paprika vetőmagját vizsgálták a szakemberek, tájékoztatott a legutóbbi Szupermenta teszt eredményéről a Nébih.

Nyaranta leginkább a „tölteni való”, ismertebb nevén TV-paprikák a népszerűek, így a tavaszi időszakban ezek vetőmagjait tesztelte a Szupermenta. A szakemberek kistasakos, azaz kiskerti vetésre szánt vetőmagokat vizsgáltak meg. Íz szempontjából 14 édes, 5 csípős, valamint 4, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek azt vizsgálták,

található-e a vetőmag csomagokban idegen, paprikától eltérő fajú mag, valamint az esetleges GMO jelenlétet.

A Szupermentánál mindig középpontban lévő minőségi mutatók ellenőrzése sem maradt el, ami a vetőmagok esetében a csírázóképesség és a tisztaság vizsgálatát foglalta magában. E téren minden megfelelőnek bizonyult.

A tömegmérés és a mag darabszám vizsgálat eredményeképp derült ki, hogy hat mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig a tényleges darabszám nem felelt meg a jelölésen szereplő adatoknak. A Nébih tájékoztatta az érintett vetőmag-forgalmazókat a problémáról, a fogyasztóvédelmi hatóságnál pedig eljárás indítását kezdeményezte.

A paprika vetőmagok jelölésére, a termékinformációra, a származás feltüntetésére, valamint egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelés, például a fajta megnevezés szempontjából mindent rendben találtak az ellenőrök és abban is, hogy a vetőmagok a minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek a vásárlók elé.

Nyitókép: Nebih/YouTube
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018