eur:
395.1
usd:
371.67
bux:
66268.4
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Nebih/YouTube

A paprika vetőmagok jó részénél akadtak gondok – videó

Huszonhárom „tölteni való” étkezési paprika vetőmagját vizsgálták a szakemberek, tájékoztatott a legutóbbi Szupermenta teszt eredményéről a Nébih.

Nyaranta leginkább a „tölteni való”, ismertebb nevén TV-paprikák a népszerűek, így a tavaszi időszakban ezek vetőmagjait tesztelte a Szupermenta. A szakemberek kistasakos, azaz kiskerti vetésre szánt vetőmagokat vizsgáltak meg. Íz szempontjából 14 édes, 5 csípős, valamint 4, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek azt vizsgálták,

található-e a vetőmag csomagokban idegen, paprikától eltérő fajú mag, valamint az esetleges GMO jelenlétet.

A Szupermentánál mindig középpontban lévő minőségi mutatók ellenőrzése sem maradt el, ami a vetőmagok esetében a csírázóképesség és a tisztaság vizsgálatát foglalta magában. E téren minden megfelelőnek bizonyult.

A tömegmérés és a mag darabszám vizsgálat eredményeképp derült ki, hogy hat mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig a tényleges darabszám nem felelt meg a jelölésen szereplő adatoknak. A Nébih tájékoztatta az érintett vetőmag-forgalmazókat a problémáról, a fogyasztóvédelmi hatóságnál pedig eljárás indítását kezdeményezte.

A paprika vetőmagok jelölésére, a termékinformációra, a származás feltüntetésére, valamint egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelés, például a fajta megnevezés szempontjából mindent rendben találtak az ellenőrök és abban is, hogy a vetőmagok a minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek a vásárlók elé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×