eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Nagy bajban a taxisok, sokan kiszállnak

A fővárosi taxisok száma egy év alatt több mint kétezerrel csökkent, a fuvarok száma a felére esett.

A járványügyi korlátozások múlt heti enyhítését a taxisok még nem érezték meg. Nem számottevő a fuvarszámok emelkedése - mondta el a növekedés.hu-nak Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke. Az utóbbi hónapokban sokan abbahagyták a fuvarozást. Van olyan, aki most már például építkezéseknél dolgozik kétkezi munkásként.

Némi segítet jelent, hogy a taxisok a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek szállítását is vállalhatják. A SPAR épp múlt hónapban jelentette be, hogy idén is élni fognak a taxis szállítás lehetőségeivel.

Néhány személyszállító illegális útra tért: a telefonszámukat közvetlenül megadják egy-egy kuncsaftnak, és megkérik őket, hogy ha újra kell nekik egy taxi a központ megkerülésével közvetlenül őket keressék. Cserébe a hatósági árnál olcsóbban vállalják el a fuvarokat.

A múlt héten kis mértékben lazultak a járványügyi szabályok. A kijárási korlátozás például este 8 óra helyett 10-től él, de így sem érezhető és nem számottevő a fuvarszámok emelkedése. Metál Zoltán hozzátette: az első hullám szinte sokkolta a piac szereplőit, kezdetben a nagyobb cégek átmenetileg csökkentették a tagdíjakat és próbálták a költségeiket is optimalizálni, de egyre nehezebb a vállalkozások életben tartása. Amíg 2019 decemberében több mint hétezer engedéllyel rendelkező taxi volt a fővárosban, mára ötezer alatt van ez a szám.

Tavaly március óta 50-60 százalékkal csökkent a fuvarszám és ezzel párhuzamosan a bevétel is. Akkor lehet számítani a fuvarszámok emelkedésére, ha elkezdenek kinyitni az éttermek, a mozik, a sport- és turisztikai központok, valamint a szórakozóhelyek

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×