INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

korrupció

koronavírus

európa tanács

A járvány a korrupciós kockázatokra is hatással volt

A járvány a korrupciós kockázatokra is hatással volt

Infostart / MTI

A GRECO határozottabb intézkedéseket vár Magyarországtól.

A tagállamoknak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelését célzó intézkedéseik meghozatalakor ki kell küszöbölniük a korrupciós kockázatokat, az intézkedések érvényességének ideje alatt pedig szigorúan kell fellépniük az ilyen kockázatokkal szemben - figyelmeztetett a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO).

A szervezet jelentésében azt írta, hogy a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére bevezetett vagy bevezetni kívánt intézkedések növelték a korrupciós kockázatokat a jelentős pénzügyi segítségnyújtás sürgősségi elrendelésével vagy a hatáskörök összevonásával, illetve az alapvető jogok eltérő biztosításával. A kockázatok különösen hangsúlyosak lehetnek a közbeszerzési eljárásoknál - figyelmeztettek.

Kiemelték: a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket annak biztosítására, hogy a közegészségügyi és gazdasági válságok kezelésére irányuló valamennyi politika és fellépés megfeleljen a korrupcióellenes előírásoknak. A korrupció leküzdésére a jogszabályok és intézményi keretek nem elegendőek, hatékony alkalmazásuk elengedhetetlen. A kormányoknak átláthatóan és elszámoltathatóan kell cselekedniük, beleértve az igazságszolgáltatás független működésének biztosítását is - emelték ki.

A jelentés szerint a szakértői csoportnak a képviselők, bírák és ügyészek korrupciójának megakadályozása érdekében tett ajánlásait a tagállamok csaknem 40 százalékban hajtották végre. A képviselőkre vonatkozó ajánlások 30 százalékát, a bírákra vonatkozó ajánlások 41 százalékát, az ügyészekre vonatkozó ajánlásoknak pedig 47 százalékát fogadták meg a tagálamok.

A jelentés megjegyezte: Magyarország előrelépéseket tett a korrupcióellenes ajánlások végrehajtásában, de még nem teljesíti mindegyiket. A GRECO megállapítása szerint a 2015-ben megfogalmazott 18 ajánlás közül

  • a magyar hatóságok ötöt hajtottak végre teljes mértékben 2020. december 31-ig.
  • Négy ajánlást részben hajtottak végre,
  • kilenc ajánlás végrehajtása folyamatban van.

Továbbra is hiányosságok mutatkoznak a bírákra és az ügyészekre vonatkozó ajánlások végrehajtásában, és határozottabb intézkedésekre van szükség a parlamenti jogalkotási folyamat átláthatóságának és konzultációs lehetőségének javítására Magyarországon - írták.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018