eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

A járvány a korrupciós kockázatokra is hatással volt

A GRECO határozottabb intézkedéseket vár Magyarországtól.

A tagállamoknak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelését célzó intézkedéseik meghozatalakor ki kell küszöbölniük a korrupciós kockázatokat, az intézkedések érvényességének ideje alatt pedig szigorúan kell fellépniük az ilyen kockázatokkal szemben - figyelmeztetett a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO).

A szervezet jelentésében azt írta, hogy a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére bevezetett vagy bevezetni kívánt intézkedések növelték a korrupciós kockázatokat a jelentős pénzügyi segítségnyújtás sürgősségi elrendelésével vagy a hatáskörök összevonásával, illetve az alapvető jogok eltérő biztosításával. A kockázatok különösen hangsúlyosak lehetnek a közbeszerzési eljárásoknál - figyelmeztettek.

Kiemelték: a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket annak biztosítására, hogy a közegészségügyi és gazdasági válságok kezelésére irányuló valamennyi politika és fellépés megfeleljen a korrupcióellenes előírásoknak. A korrupció leküzdésére a jogszabályok és intézményi keretek nem elegendőek, hatékony alkalmazásuk elengedhetetlen. A kormányoknak átláthatóan és elszámoltathatóan kell cselekedniük, beleértve az igazságszolgáltatás független működésének biztosítását is - emelték ki.

A jelentés szerint a szakértői csoportnak a képviselők, bírák és ügyészek korrupciójának megakadályozása érdekében tett ajánlásait a tagállamok csaknem 40 százalékban hajtották végre. A képviselőkre vonatkozó ajánlások 30 százalékát, a bírákra vonatkozó ajánlások 41 százalékát, az ügyészekre vonatkozó ajánlásoknak pedig 47 százalékát fogadták meg a tagálamok.

A jelentés megjegyezte: Magyarország előrelépéseket tett a korrupcióellenes ajánlások végrehajtásában, de még nem teljesíti mindegyiket. A GRECO megállapítása szerint a 2015-ben megfogalmazott 18 ajánlás közül

  • a magyar hatóságok ötöt hajtottak végre teljes mértékben 2020. december 31-ig.
  • Négy ajánlást részben hajtottak végre,
  • kilenc ajánlás végrehajtása folyamatban van.

Továbbra is hiányosságok mutatkoznak a bírákra és az ügyészekre vonatkozó ajánlások végrehajtásában, és határozottabb intézkedésekre van szükség a parlamenti jogalkotási folyamat átláthatóságának és konzultációs lehetőségének javítására Magyarországon - írták.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×