eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Lemaradt? A pénteki nap összes járványügyi bejelentése egy helyen

Pedagógusok, kismamák beoltása, üzletek, szolgáltatások újranyitása, kijárási korlátozás 2.0 – számos járványügyi bejelentéssel zárult ez a munkahét.

Reggel Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádiós interjújával kezdődött a bejelentéscunami, amikor vázolta a húsvétig tartó időszakra és a nyitásra vonatkozó terveket, azután Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár következett az operatív törzsön a tanárok, illetve Müller Cecília országos tisztifőorvos a várandósok és a kismamák oltásával, majd végül Gulyás Gergely ismertette a húsvét utáni üzlet- és szolgáltatásnyitással, a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok változásával kapcsolatos döntéseket.

Húsvét és az újranyitás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette a reggel elhangzottakat, "a jelenlegi számok mellett semmilyen nyitás nem engedhető meg, egy utolsó, nagy erőfeszítésre van szükség",

minden jelenlegi korlátozás érvényben marad húsvét idején is.

"Változtatásra akkor van mód, ha a 2,5 milliós oltási számot elérjük" - fogalmazott.

Erre a húsvét utáni napokban kerül sor az operatív törzs becslései szerint, ezért az oltási határ átlépése utáni néhány napon belül az alábbi új szabályok lépnek majd életbe:

  • 22 és 5 óra között lesz csak kijárási tilalom (a mostani este 8-as kezdés helyett)
  • a boltok kinyithatnak és fél 10-ig lehetnek nyitva esténként
  • a szolgáltatók is kinyithatnak és a korábbi (március 8. előtti) rendben működhetnek
  • az üzletekben csak 10 négyzetméterenként 1 vásárló fogadható
  • az iskolák, óvodák április 19-én kinyithatnak
  • április 1-jén megkezdődik a pedagógusok oltása.

Az ezt követő időszakról Orbán Viktor reggeli interjújából kiderült még: lesznek olyan szolgáltatások a nyáron, amelyeket csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni, ezért hangsúlyozta, különösen nagy jelentősége van az oltásnak.

Pedagógusok oltása

Maruzsa Zoltán a pedagógusok, intézményi dolgozók oltási rendjéről beszélt az operatív törzs tájékoztatóján.

  • akik március 24-ig regisztráltak oltásra, azoknak első oltását a nagyhéten beadják, a részletekről sms-t kapnak az érintettek,
  • akik ezt követően regisztráltak vagy csak fognak, a húsvét utáni napokban kapják meg az oltást, a részletekről ők is sms-t kapnak,
  • regisztrációkor azt a lakcímet kell megadni, amelyhez igazodva hívhatják az érintetteket az oltópontra,
  • aki még nem regisztrált, annak hétfő éjfélig meg kell tennie, különben csak a korábbi, "hagyományos" oltási rend szerint kerülhet sorra, előbb nem.

Kijelentette még, hogy az április 19-i iskolanyitási dátum nincs kőbe vésve: "pontos újranyitási dátumunk nincsen", vagyis a járvány (és talán az oltottság) alakulásától teszik függővé a végső intézkedést.

Várandósok oltása

Erről az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília adott tájékoztatást, kijelentve: regisztráljanak azok, akik oltást szeretnének kapni, továbbá minden kismamának egyénileg konzultálnia kell háziorvosával és nőgyógyászával, hogy megtudja, magas kockázatúnak minősül-e a várandóssága az oltás beadása szempontjából.

  • Ajánlott az oltás felvétele azoknak, akiknek alapbetegségük vagy olyan foglalkozásuk van, amely miatt kockázatuk lehet.
  • Az oltás első adagját a várandósság 12. hete után, a másodikat a szülés után kell beadni.
  • Szakmai konszenzus övezi a Pfizer és a Moderna oltások beadhatóságát, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Itthon az Infektológiai Szakmai Kollégium, a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Heim Pál Kórház védőoltási tanácsadói fogalmazták meg a pozitív iránymutatást. Nem bizonyosodott be magzati károsodás vagy fejlődési rendellenesség az eddigi vizsgálatok során.
  • A vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt, de még nem jött el az idő ezek engedélyezésére.

Elhangzott még, hogy az oltópontokat és a háziorvosokat tájékoztatja a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden tudnivalóról.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×