eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület fiú tagjai - a koronavírus-járvány miatt egészségügyi szájmaszkban valamint gumikesztyűt húzva és a kellő távolságot megtartva - meglocsolják egyikőjük közeli hozzátartozóját, egy szintén néptáncos lányt a Győrhöz tartozó Ménfőcsanakon húsvéthétfőn, 2020. április 13-án. A lány a közösségi médián küldött hímestojást a fiúknak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Hogy lesz így rendes locsolkodás húsvétkor?

Eldőlt, a szabályokon nem enyhítenek. Orbán Viktor nemrég azt ígérte, „lányainkat-asszonyainkat meg fogjuk locsolni”. Mik a lehetőségek?

Gulyás Gergely rendkívüli tájékoztatóján bejelentette, hogy húsvétkor maradnak a most érvényben lévő járványügyi korlátozások, lazítás akkor jön, amikor Magyarországon 2,5 millió ember megkapta az első koronavírus-oltását. Ez várhatóan a húsvét utáni napokban lesz.

Orbán Viktor bő egy hete Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, hogy húsvétkor „lányainkat-asszonyainkat meg fogjuk locsolni”. Most a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésével egyértelművé vált, hogy az akkori állapothoz képest semmiféle lazítás nem jön a locsolkodásig.

Hogy fogunk akkor így locsolkodni?

Íme a rendelkezések, amelyek húsvétolás, a locsolkodás szempontjából fontosak:

  • Az üzleteket zárva kell tartani, de vannak kivételek, egyebek mellett az élelmiszerüzletek, a drogériák. Kölnihez tehát hozzá lehet jutni, csokinyúlhoz és -tojáshoz, tojáshoz, a tojásfestéshez szükséges hozzávalókhoz is.
  • Minden szolgáltatás szünetel, a kivételek között nem szerepelnek a virágboltok, így virágot venni bajos lesz, hacsak nem módosítanak ezen a szabályozáson, mint ahogy tették a nőnapra való tekintettel a hónap elején.
  • Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra. Tehát, ha nem magunk főznénk a vendégekre, az megoldható.
  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Ez nem akadályozza a szokásos húsvéti családi összejöveteleket, hiszen azok jobbára nap közben vannak. (A kormány szentestére különleges enyhítést vezetett be a kijárási tilalomra, de szilveszterkor otthon kellett maradni.)
  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező. A szomszédnál locsolkodáskor nem, de mindenképpen ajánlott.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani. Ezt a kölnivel locsolkodás pillanatában nem lehet tartani, itt a vizes vödrös népi megoldás működhet, különben jó időben a kertben, a verandán megfelelő távolságtartással, maszkviseléssel megoldható maga az összejövetel. Itt támpont lehet, hogy szentestére a 14 éven aluliakat nem számolva 10 főben maximalizálta a kormány az összejövetelek létszámát.
  • Egyelőre nem született eltérő intézkedés, ezért a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Összegezve tehát, a szabadban tartózkodva, tartva egymástól a másfél méteres távolságot, maszkot viselve megvalósítható felelősen a húsvétolás. A kölnivel locsolkodás szabályszerűen nem megoldható, és vigyázni kell a hímes tojás átvételekor is, kesztyű vagy kézfertőtlenítés ajánlott. A pálinka nem véd a vírustól, ezt jó észben tartani. És még valami: az egyelőre továbbra is csak este hétig nyitva tartó üzletekben nagy tumultus várható húsvét előtt (egyelőre a 10 nm/fő-s szabály nem él), igyekezzünk időben beszerezni az ünnephez valókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×