eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Zéró károsanyag-kibocsátású, elektromos autóbusz bemutatóján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szolgáltatója, az VT-Arriva Kft. XI. kerületi telephelyén 2020. szeptember 16-án. A MAN Lion,s City E típusú járművet Budapest számos európai nagyvárost megelőzve tesztelheti az intenzív közösségi közlekedésben a 105-ös autóbusz vonalán. A járművet - amelyben 29 ülőhely van és 90 utas szállítására alkalmas - egy 240 kilowatt teljesítményű elektromotor hajtja, amely a 480 kilowattóra összteljesítményű NMC-cellás lítiumion akkumulátor-csomagból nyeri az energiát. Az autóbusz egy feltöltéssel 200 - ideális használat esetén - 270 kilométert tud megtenni.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Zöld buszos céget hoz létre az állam

Mager Andrea nemzetivagyon-miniszter tette meg a nagy bejelentést keddi sajtótájékoztatóján.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten bejelentette: az autóbusz-állomány környezetbarát fejlesztésére Mobiliti Volánbusz Kft. néven közös vállalatot alapított az MVM zöld közlekedés meghonosításáért felelős társasága, az MVM Mobiliti Kft. és a MÁV-csoporthoz tartozó Volánbusz Zrt.

Szerinte az összefogásnak köszönhetően olyan cég jött létre, amely szerepet játszik majd az Európai Unió 2050-re kitűzött klímacéljának elérésében.

Hozzátette, a Mobiliti Volánbusz Kft. életre hívása, majd a Zöld Busz Program keretében elérhető pályázati támogatások lehetővé teszik a környezetkímélő autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kialakítását.

Felidézte, a Zöld Busz Program

36 milliárd forint támogatást tartalmaz 2020 és 2029 között,

a forráshoz közlekedési vállalatok, önkormányzatok juthatnak hozzá a környezet és a közlekedés zöldítésére.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az Európai Unió elvárása, hogy 2050-re 90-95 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása a közlekedési szektorban.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy a Volán járműflottájának folyamatos korszerűsítése is a szén-dioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentését szolgálja.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta: a társaság célja, hogy lehetővé tegye a járműflotta környezetbarát fejlesztését a Volánbusz számára.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×