eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Operatív törzs: csaknem háromszázan szegték már meg a kijárási tilalmat

A koronavírus-járvány szerdai halálos áldozatai között van egy 20 éves fiatal is, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján arra figyelmeztetett, nem tudni, kinek hogyan reagál a szervezete a fertőzésre. Az új védelmi intézkedéseket többségében betartják, de voltak szabályszegő gyalogosok, kutyasétáltatók, és találtak a rendőrök néhány nyitva tartó vendéglátóhelyet is.

Érvénybe léptek a bejelentett járványügyi szigorító intézkedések, Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján azzal kezdte, hogy a rendőrség megkezdte az ellenőrzést.

A kijárási tilalom bevezetése után minimális volt az utcai jelenlét, a legtöbben rendelkeztek munkáltatói igazolással. 24 óra alatt 273 szabályszegő ellen intézkedtek, 80 esetben figyelmeztettek, 123 esetben bírságot szabtak ki, a többiek ellen feljelentést tettek. A kutyasétáltatási szabályok megsértése miatt öt ember ellen intézkedtek. A gyülekezés tilalmának megszegése miatt nyolc ember ellen intézkedtek.

A vendéglátóüzletekben vendég nem tartózkodhat, ezt is ellenőrizték, és hét esetben találtak szabálytalanságot, és bezáratták a helyeket. Például egy budapesti, VI. kerületi söröző nyitva tartott, öt vendég fogyasztott bent, ezért 30 napra bezáratták a helyet. A Fiumei úton egy presszó is nyitva volt, négy vendéggel, a helyet 30 napra bezáratták. Újpesten és Encsen bezárattak üzleteket.

Az elmúlt 24 órában a tranzitszabályok megszegése miatt 61 intézkedésre volt szükség, mindenki bírságot kapott. Szerdán 16 161 helyszíni ellenőrzés tartottak a hatósági karanténoknál, 4820 esetben új járványügyi zárlatot rendeltek el, jelenleg 34 040 van érvényben.

A kontaktusok számának csökkentése a cél, ezzel lehet ellaposítani a járványgörbét, ezt szolgálják a szigorított intézkedések. Ne csak a bírságtól való félelem kényszerítsen a szabályok betartására, hanem az egyéni felelősségtudat. Európa-szerte nagy bajnok vannak, számos ország a teljesítőképessége határához érkezett, de Magyarország még elég jó helyzetben van. Az egymillió lakosra számított fertőzöttek tekintetében 10., az elhunytak számában a 15. helyen áll – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A betegek nagy hányadában enyhe tüneteket okoz a betegség, ők az otthonukban tudnak gyógyulni, de a több fertőzött körül egyre többen kerülnek kórházba, ez terheli az ellátórendszert. Müller Cecília megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját, majd ismertette az előző 24 óra számadatait.

3927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 126 790 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, de volt köztük egy 20 éves fiatal is. Az elhunytak száma 2784 főre emelkedett, 29 302-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 94 704 fő. 6426 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen.

A magyar települések 85 százaléka érintett. Úgy kell tekinteni az egész országra, hogy bárki hordozhatja a vírust. Ezért szükséges a higiénés és a védelmi szabályok betartása – mondta a tisztifőorvos, aki figyelmeztetett, hogy a 20 éves fiatal halála jelzés arra, hogy bárkinél súlyos tüneteket okozhat a vírus, nem tudni, kinek hogyan reagál a szervezete a fertőzésre.

Az 1600 szociális intézményben százezer embert gondoznak, 174-ben vannak pozitív esetek, de csak négyszázaléknyi az előfordulási arány a gondozottak között. Az ápolók között csak egy százalékban fordul elő pozitivitás.

Kérdések

A látogatási tilalom ellenére el lehet-e búcsúzni a haldokló hozzátartózótól?

Ez az alapjog nem változott, megillet mindenkit egyedi méltánylást követően. Az intézményeknek tájékoztató levelet küldött ki az NNK, hogy ezek a jogok mindenhol biztosítottak legyenek. A védőeszközöket a kórházak biztosítják.

Csak a kormány által kiadott igazolás elfogadott?

Az igazolásminta segítséget nyújt a munkavállalóknak, de bármely formátumú igazolás kiállítására lehetőség van, csak a tartalmi követelményeknek meg kell felelnie. Az egyéni vállalkozó az igazolást maga állítja ki és írja alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×