eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Újra munkában egy rendkívüli akciócsoport

A védekezés legfontosabb aspektusát jelentik a korlátozó intézkedések, rendelkezésre áll minden védőfelszerelés, de az egészségügyet nem lehet túlterhelni, az ott dolgozókat kímélnünk kell, ők vannak most a frontvonalban - mondta az igazságügyi miniszter.

Varga Judit a Kossuth rádióban azt nyilatkozta: a korlátozó intézkedésekkel lassítani lehet a járvány terjedését annak érdekében, hogy ne terheljék túl az egészségügyi rendszer kapacitásait, főleg a humánerő-kapacitásokat.

A veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggésben azt mondta: természetes dolog kellene, hogy legyen, hogy egy veszélyhelyzetben az ellenzék támogatja a nemzeti erőfeszítéseket, ennek most azért van hírértéke, mert "van egy nagyon rossz tavaszi tapasztalat". A miniszter úgy véli, a természetes az, ha veszélyhelyzetben mindenki összefog, félreteszi a napi politikai vitákat és arra koncentrál, hogy az emberek élete, egészsége ne legyen veszélyben,

Varga Judit megköszönte az ellenzék képviselőinek, hogy a veszélyhelyzet 90 napos hosszabbítását ezúttal támogatták, és a tavasszal ellentétben ezúttal "felismerték végre a történelmi pillanatot".

Egyúttal azt kérte tőlük, hogy legyenek türelmesek, és rosszhiszemű kommunikációval, álhírekkel ne gyengítsék és ne támadják a védekezési intézkedéseket.

Az állampolgároknak most nagyon sok korlátozó intézkedést kell elviselniük, és a legfontosabb, hogy mindenki a védekezésre tudjon koncentrálni - szögezte le.

Varga Judit szerint szükség van arra, hogy mindenki fegyelmezett legyen, ebben pedig nagy politikai felelőssége van az ellenzéknek is.

Kitért arra is, hogy felállt újra a rendkívüli jogrendi akciócsoport, amely a tavasz folyamán egy nagyon jól bevált munkamódszerrel tudott dolgozni, rendszeresen fogadták a társadalom, szervezetek visszajelzéseit.

Az alaptörvény frissen kezdeményezett módosításáról azt mondta: annak preambuluma rögzíti, hogy a családok legmagasabb szintű védelmét kell biztosítani.

"Olyan időket élünk meg, ahol ez az alaptörvényi védelem további megerősítésre szorul"

- fogalmazott, és előrevetítette: alacsonyabb rendű jogszabályokban is leképezik ezt. Felhívta a figyelmet arra, hogy tárcája hatáskörébe tartozik a folyamatos "hatályosulási vizsgálat", ennek során jutottak arra, hogy szükséges a módosítás.

A keresztény kultúrával kapcsolatos passzussal összefüggésben azt hangsúlyozta: a kultúrán van a hangsúly, ez azt a kulturális, történelmi hagyományrendszert, identitást takarja, amire Európa is épült. Ennek deklarálása szükségessé vált a mai világban - mondta Varga Judit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×