INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

tanár

pedagógus

koronavírus

táppénz

Nem tudni, hány tanár kapta el a koronavírust

Nem tudni, hány tanár kapta el a koronavírust

Infostart

Az igazgatókon is múlik, milyen bért kapnak a koronavírusos tanárok, a 100 százalékos táppénzre pedig egyelőre várni kell.

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében – közölte az intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ a Magyar Nemzettel, hozzátéve: nálunk nincs nyilvántartás a Covid–19-cel fertőzött pedagógusokról. A Pedagógusok Szakszervezete szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz. (Fertőzés vagy annak gyanúja esetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént.)

Nincs még meg viszont minden szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi pénzt kapnak. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szeptemberben bejelentette, hogy a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusok százszázalékos táppénzre jogosultak. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta a lapnak, hogy az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell. "Úgy tudjuk, hogy

a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla.

Reméljük, mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés" – fogalmazott az elnök.

A helyettesítéseknél fizetendő összegeket Rétvári Bence parlamenti államtitkár tisztázta egy Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszban. Eszerint a heti 32 órás kötött munkaidő terhére beoszthatók a tanárok eseti helyettesítés keretében, ám ha a helyettesítések száma meghaladja a napi kettőt, illetve a heti hat órát, akkor túlórapénzt kell fizetni a pedagógusnak. Amennyiben az eseti helyettesítés rendkívüli munkavégzést (például hét végi munka) vagy más munkakörbe való átirányítást is eredményez, akkor a közalkalmazottak esetében ugyancsak jár a külön díjazás.

Jelezte továbbá, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz. A munkahelyi fertőződést a lap értesülése szerint

az igazgató is segíthet bizonytani.

az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis közölte: pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19-cel fertőzött személlyel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018