eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A felújítás és átépítés alatt álló déli összekötő vasúti híd, valamint a Rákóczi híd 2020. szeptember 16-án. Balról a Clark Ádám úszódaru látható.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Egy kétharmadnyi Eiffel-torony-monstrummal fejlődhet tovább Budapest

A Duna kötöttpályás átjárhatósága főleg a déli összekötő vasúti hídon múlik, ezért nagy jelentőségű annak felújítása, a hídelemek és sínpárok cseréje, illetve bővítése – mondta a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Megkezdődött az 50-60 éves déli összekötő vasúti Duna-híd felújítása, amelyen kétszer két vasúti pálya fut. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az InfoRádiónak kiemelte:

kulcskérdés az elővárosi vasút fejlesztése,

ezt szorgalmazza a HÉV-ek teljes körű felújítása, kibővítése, valamint korszerűsítése is. Megjegyezte, naponta másfél millió ember érkezik a fővárosba „békeidőben” dolgozni, tanulni, szolgáltatásokat igénybe venni, akiknek több mint kétharmada az egyéni gépkocsis közlekedést választja. Ez a dugók igazi okozója, és ez ellen kell fellépni a kötöttpályás közlekedés javításával – hangsúlyozta.

Budapest, 2020. szeptember 16.
A felújítás és átépítés alatt álló déli összekötő vasúti híd egyik elemét szállító bárka, valamint a Clark Ádám úszódaru a Dunán 2020. szeptember 16-án.
MTI/Máthé Zoltán
A felújítás és átépítés alatt álló déli összekötő vasúti híd egyik elemét szállító bárka, valamint a Clark Ádám úszódaru a Dunán. MTI/Máthé Zoltán

Fürjes Balázs megismételte, a kormányzat célja, hogy minden elővárosi vasútvonalon 15 percenként mindkét irányba járjanak vonatok, hogy mindegyiknek legalább három metrókapcsolata legyen, továbbá, hogy egy bérlettel lehessen igénybe venni a BKV-, MÁV- és Volán-járatokat. Mindehhez pedig kapacitásbővítésre van szükség, amiben a déli összekötő vasúti híd is szűkölködik, ezért

teljes egészében kicserélésre kerül az eddigi felépítmény, és az eddigi kétszer két pályához további kettőt is építenek,

hogy háromszor két vasúti pályán közlekedhessenek a vonatok – ismertette az államtitkár.

A politikus arra is kitért, a 2022-re várhatóan befejeződő beruházás révén óránként és irányonként már hat vonat lesz képes átszelni a Dunát, a mostani óránkénti kettővel szemben, nagyban javítva a közlekedést az agglomeráció és a főváros között.

Budapest, 2020. szeptember 16.
A felújítás és átépítés alatt álló déli összekötő vasúti híd, valamint a Rákóczi híd 2020. szeptember 16-án.
MTI/Máthé Zoltán
A felújítás és átépítés alatt álló déli összekötő vasúti híd, valamint a Rákóczi híd. MTI/Máthé Zoltán

Fürjes Balázs az InfoRádió kérdésére válaszolva azt is hozzátette, a fent említett projekt befejeztével, 2022-ben megkezdődhet majd a déli körvasút kiépítése is, amely azt jelentené, hogy Kelenföld és Ferencváros között négy és hat pályára bővítenék különböző szakaszokon a vasúti kapacitást, elősegítendő, hogy gyakrabban közlekedhessenek a vonatok. Valamint három új megállót is építenének a Müpánál, a Népligetnél és a Nádorkertnél a budai oldalon, ami a villamos- és metróhálózat könnyebb elérését szolgálná.

A déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztése egy 36 milliárd forint értékű, nyílt európai uniós közbeszerzésen odaítélt beruházás. Az államtitkár az elvégezendő munka nagyságát érzékeltetve megjegyezte, a híd, amely 18 elemből áll, mintegy 7098 tonna összsúlyú lesz elkészültekor, ami kétharmadnyi Eiffel-tornyot jelent.

Budapest, 2020. szeptember 16.
A felújítás és átépítés alatt álló déli összekötő vasúti híd, valamint a Rákóczi híd 2020. szeptember 16-án.
MTI/Máthé Zoltán
A felújítás és átépítés alatt álló déli összekötő vasúti híd, valamint a Rákóczi híd. MTI/Máthé Zoltán

Mint arról az Infostart is beszámolt, október közepén lesz a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülése. Fürjes Balázs az InfoRádiónak megismételte, szerinte a párbeszéd a budapestiek érdeke, és csak közösen lehet megoldásokat találni a fővárosi kihívásokra, ezért örülnek, hogy a Karácsony Gergely által vezetett Városháza elfogadta a kormány javaslatát, és október 15-én újra megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, amely keretében elsősorban közlekedési ügyekről szeretnének tárgyalni, azonban természetesen nyitottak minden napirendi javaslatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×