eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Sajó folyó áradása miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Készültséget rendeltek el több magyarországi folyón

A folyamatos esőzések hatására több folyón árhullámok alakultak ki. A Dunán és a Tiszán a 2 métert is meghaladhatja a vízszintemelkedés. A Sajónál és a Hernádnál árvízvédelmi készültségre is szükség van.

Az elmúlt 48 órában tapasztalt jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően többfelé árhullámok alakultak ki. A legjelentősebbek az észak-magyarországi folyókon, elsősorban a Sajón és a Hernádon vonulnak le, de komoly vízszintemelkedést mutat a Boldva és az Ipoly is. Miután pedig az eső nagy valószínűséggel, ugyan mérsékeltebb intenzitással, de a következő egy-két napban is esni fog, nem változik a helyzet – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Az előrejelzést nehezíti viszont, hogy

az 1000 méter fölötti vízgyűjtő területeken a csapadék utánpótlása havazás formájában érkezhet.

Árvízvédelmi intézkedésre ez idáig leginkább az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) területén található Sajón és a Hernádon volt szükség, már folyamatos éjjel–nappali figyelőszolgálat van. Siklós Gabriella hozzátette, itt sokfelé nem állami, hanem önkormányzati a védekezés, tehát utóbbi felel a sikerességért, de kérés esetén azonnali műszaki segítséget kapnak a vízügyi szakemberektől, ahogyan arra már korábban is számtalanszor volt példa.

„Most is ott vagyunk, és ha kell, ezeken a területeken is segítünk.”

Hozzátette: a Sajón Sajópüspökinél a kedd esti órákban már meghaladta a másodfokú készültségi szintet a vízállás, és szerdán egészen biztosan harmadfokot kell majd elrendelni, ahogyan a folyó lentebbi szakaszán, Sajószentpéternél is, ahol holnapra várható a tetőzés, szintúgy a legmagasabb fokú vélelmi készültségre lesz szükség az elkövetkezendő órákban.

Gyakorlatilag ugyanez a helyzet a Hernádon, így például Sajószentpéternél és Gesztelynél is várhatóan harmadfokú lesz a védelmi készültség. A folyó felső szakszán az elmúlt órákban ugyan épp, hogy megindult az áradás, mégis gyors és komolyabb vízszintnövekedést okozott, ezért Hidasnémetinél 15-én az éjjeli, vagy 16-án a hajnali órákban várható a tetőzés, harmadfokú készültség elrendelése mellett, és ugyan ez érvényes a gesztelyi területre is, azaz a lentebbi szakaszokra.

A Tisza és a Duna vízgyűjtő területein egyelőre nem hullott annyi csapadék, ami indokolná a vízügyi készültséget, ugyanakkor az elkövetkezendő 6 napban mind a két folyón előfordulhat jelentős vízemelkedés, ami akár 2–2,5 méter is lehet bizonyos szakaszokon – fogalmazott Siklós Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×