INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

árvíz

árvízvédelmi készültség

siklós gabriella

országos vízügyi főigazgatóság

A Sajó folyó áradása miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2019. november 14-én.

Készültséget rendeltek el több magyarországi folyón

A folyamatos esőzések hatására több folyón árhullámok alakultak ki. A Dunán és a Tiszán a 2 métert is meghaladhatja a vízszintemelkedés. A Sajónál és a Hernádnál árvízvédelmi készültségre is szükség van.

Az elmúlt 48 órában tapasztalt jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően többfelé árhullámok alakultak ki. A legjelentősebbek az észak-magyarországi folyókon, elsősorban a Sajón és a Hernádon vonulnak le, de komoly vízszintemelkedést mutat a Boldva és az Ipoly is. Miután pedig az eső nagy valószínűséggel, ugyan mérsékeltebb intenzitással, de a következő egy-két napban is esni fog, nem változik a helyzet – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Az előrejelzést nehezíti viszont, hogy

az 1000 méter fölötti vízgyűjtő területeken a csapadék utánpótlása havazás formájában érkezhet.

Árvízvédelmi intézkedésre ez idáig leginkább az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) területén található Sajón és a Hernádon volt szükség, már folyamatos éjjel–nappali figyelőszolgálat van. Siklós Gabriella hozzátette, itt sokfelé nem állami, hanem önkormányzati a védekezés, tehát utóbbi felel a sikerességért, de kérés esetén azonnali műszaki segítséget kapnak a vízügyi szakemberektől, ahogyan arra már korábban is számtalanszor volt példa.

„Most is ott vagyunk, és ha kell, ezeken a területeken is segítünk.”

Hozzátette: a Sajón Sajópüspökinél a kedd esti órákban már meghaladta a másodfokú készültségi szintet a vízállás, és szerdán egészen biztosan harmadfokot kell majd elrendelni, ahogyan a folyó lentebbi szakaszán, Sajószentpéternél is, ahol holnapra várható a tetőzés, szintúgy a legmagasabb fokú vélelmi készültségre lesz szükség az elkövetkezendő órákban.

Gyakorlatilag ugyanez a helyzet a Hernádon, így például Sajószentpéternél és Gesztelynél is várhatóan harmadfokú lesz a védelmi készültség. A folyó felső szakszán az elmúlt órákban ugyan épp, hogy megindult az áradás, mégis gyors és komolyabb vízszintnövekedést okozott, ezért Hidasnémetinél 15-én az éjjeli, vagy 16-án a hajnali órákban várható a tetőzés, harmadfokú készültség elrendelése mellett, és ugyan ez érvényes a gesztelyi területre is, azaz a lentebbi szakaszokra.

A Tisza és a Duna vízgyűjtő területein egyelőre nem hullott annyi csapadék, ami indokolná a vízügyi készültséget, ugyanakkor az elkövetkezendő 6 napban mind a két folyón előfordulhat jelentős vízemelkedés, ami akár 2–2,5 méter is lehet bizonyos szakaszokon – fogalmazott Siklós Gabriella.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hang

Árvízjelentés – Siklós Gabriella szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018