INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

tarlós istván

karácsony gergely

koronavírus

főpolgármester

Tarlós István főpolgármester a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszának átadásán az Újpest-központ metróállomáson 2019. március 30-án.

Tarlós István: folyamatosan másra mutogatni, az egy idő után hiteltelen

Infostart

Az elmúlt hetekben éles politikai vita alakult ki arról, hogy a különleges jogrend idején milyen felelősség hárul a mindenkori főpolgármesterre. Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere szerint nem lehet elmenekülni a politikai felelősség elől, viselni kell azt bármilyen helyzetben.

Tarlós István úgy véli, a főpolgármester Budapest első embere, ami azzal jár, hogy jelentős praktikus és majdnem korlátlan politikai felelősség terheli, ennek kérdését meglátása szerint azonban nem egyes internetes kommentelők „kificamodott” véleménye alapján kell vizsgálni. Ugyanakkor, ha valaki mindenre azt mondja, hogy mindenki hibás, csak ő nem, az nem biztos, hogy szerencsésen értelemezi a pozíciót.

Különbséget kell tenni ugyanakkor politikai és jogi felelősség között – tette hozzá Tarlós István a Magyar Nemzet kérdésére. Szerinte, ha a főpolgármester háta mögött történt valami, akkor is ki kell állni, és meg kell osztani a nyilvánossággal, hogy az adott esetnek ki a közvetlen felelőse, és a történteket hogyan és mikor vizsgálja ki.

„Visszatérő módon, folyamatosan másra mutogatni, az egy idő után unalmas és hiteltelen”

– fogalmazott Budapest előző főpolgármestere.

A jelenleg érvényben lévő különleges jogrenddel kapcsolatban Tarlós István megjegyezte, ilyen helyzetre a rendszerváltozás óta nem volt példa. Miután a mindenkori főpolgármester most olyan döntéseket hozhat meg, amelyek normál esetben a Fővárosi Közgyűlésre tartoznának, a testületre háruló felelősséget is magára kell vennie.

Tarlós István arról is beszélt az interjúban, hogy miért nem Budapest legitim, választott vezetője áll a fővárosi védelmi bizottság élén. Emlékeztetett rá, hogy korábban a védelmi bizottság elnöke a főpolgármester volt, azonban a 2013-as dunai nagy árvizet megelőzően úgy módosult a törvény, hogy a kormányhivatal vezetője lesz az elnök. A gyakorlati, árvízi védekezési tapasztalatok alapján, azonban bebizonyosodott, a főpolgármester van abban a pozícióban – többek között felügyeli, és a koordinálja a védekezésben fontos szerepet játszó fővárosi közszolgáltató cégeket –, hogy a testület vezetését ellássa. Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István 2018-ban megkötött megállapodása alapján 2020. január 1-től újra a mindenkori főpolgármester lett volna a védelmi bizottság elnöke, de a jelenlegi vezető nem akarta vállalni ezt a szerepet, így maradt a kormányhivatal vezetője.

A természetes jog- és valóságérzetem is azt mondja, hogy ezt a pozíciót a főpolgármesternek kellene betöltenie, fogalmazott az interjúban Tarlós István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018