eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Sir Roger Scruton brit író-filozófust ünneplik Magyarország londoni nagykövetségén, ahol Orbán Viktor miniszterelnöktől átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést 2019. december 3-án. Mellette Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b6).
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Németh Zsolt Roger Scrutonról: "amikor Nyugat-Európa üldözte, nálunk talált menedéket"

A közelmúltban elhunyt brit konzervatív filozófus, Sir Roger Scruton már a rendszerváltás előtt támogatta a közép-európai országok szabadságküzdelmét, közel állt hozzá az a konzervatív eszmény, amely a nemzet, a család és a közösség jelentőségét hangsúlyozza - mondta az InfoRádiónak a filozófusról Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök, aki baráti kapcsolatban állt Roger Scrutonnal.

1988-ban, oxfordi tanulmányai idején ismerte meg Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Roger Scrutont, azóta közeli barátok voltak - idézte fel a brit konzervatív filozófus Sir Roger Scrutonról megjelent könyv apropóján a politikus az InfoRádióban.

"A rendszerváltozás előtt nagyon sokat foglalkoztatta Közép-Európa sorsa, számára ez a küzdelem, hogy egyesíteni Európát, kiemelt életcélja volt" - mutatott rá.

A rendszerváltozást követő időszakban Scruton gondolkodásának - mint Németh Zsolt hozzátette - volt egy "másodvirágzása", amikor újra nagyon sokat fordult meg ebben a térségben.

"Az elmúlt 5-10 évben régiónk nagyobb európai jelentőséget kapott. Az a fajta konzervatív eszmény, amely a nemzetről, családról, a közösség jelentőségéről szólt, nagyon közel állt a szívéhez, és itt, Közép-Európában megtalálta ezt. Noha Nyugat-Európában folyamatosan egyfajta szellemi üldöztetésnek volt kitéve, itt, Közép-Európában otthon érezte magát, ezért szeretett közénk járni."

Németh Zsolt megítélése szerint van egy "liberális-haladó" korszellem, ami ellen Roger Scruton bátran harcolt.

"Nekünk ez alapvetően azt jelentette, hogy

a konzervatív értékvilág keretei között nem annyira a múltról, hanem sokkal inkább a jövőről beszélünk.

Ebbe beleértjük a közösségeket, a hagyományos identitásokat, a vallást, a családi kötődést. Ezekben a küzdelmekben Roger Scruton egy nagyon fontos szövetségesünkké vált."

Sir Roger Scrutont a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal érdemrend polgári tagozatával tüntette ki Áder János köztársasági elnök még tavaly decemberben, a kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át neki a londoni magyar nagykövetségen. Az eseményen Sir Roger Scruton azt mondta: amennyiben a kitüntetés annak a közösen vallott felfogásnak az elismerése, hogy az európai politika építőköve és alapja a nemzetállam, akkor számára ez nagyon értékes elismerés. Erre reagálva Németh Zsolt azt mondta, nem lehetünk eléggé hálásak Sir Roger Scruton iránt, az európai jövő a nemzetekre fog épülni, miközben nagyon komoly nyomás van a föderalista Európa irányába;

meg kell találni az egyensúlyt a nemzeti és a közösségi hatáskörök között,

Európában soha nem lesz Európai Egyesült Államok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×