eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sir Roger Scruton brit író-filozófus Magyarország londoni nagykövetségén, ahol átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktől 2019. december 3-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Roger Scruton „kinyírta” az újbaloldal gondolkodóit, amiért rettenetes támadások érték

A brit konzervativizmus egyik legjelesebb gondolkodójának, a januárban elhunyt Roger Scrutonnak a könyvét mutatják be a XXI. Század Intézetben. A Futóbolondok, csalók, agitátorok című tanulmánykötetet Betlen János fordította.

A fordító általában csak haragszik a szerzőre, amiért annyit kellett küszködnie a mondataival, de ez ebben az esetben ez nem így van – fogalmazott az InfoRádiónak Betlen János, aki bevallása szerint nagyon megszerette Roger Scrutont, már a bevezető alapján, a könyv első kiadásakor, 1985-ben.

Roger Scruton művében

górcső alá vette az újbaloldal nagy gondolkodóit és „eléggé kinyírta” őket, amiért persze rettenetes támadások érték,

és miközben Angliának a tolerancia hazájának kellene lennie, Scrutonnak nem lehetett egyetemi állása – ismertette a Betlen János. De a kiadóját is megfenyegették egyetemi tanárok és kutatók, hogy amennyiben nem vonja vissza Scruton könyvét, nem publikálnak nála. Így végül a szerzemények lekerültek a polcokról, és Scruton vidéki otthonának fészerében végezték.

Betlen János szerint Scruton nagyon élvezetes módon tálalja a dolgokat, ő pedig igyekezett szép magyar nyelvre fordítani, hogy olvasmányos legyen. A politikát azonban egyáltalán nem érinti.

Sir Roger Scrutont a hagyomány védelmezőjeként is szokták emlegetni, aki mindvégig ellenezte a kelet-európaiak angliai munkavállalását, harcos támogatója volt a brexitnek, és az unióról sem volt túl jó véleménnyel. Hazájában néhány évvel ezelőtt lovaggá ütötték, és Magyarországon is elismerték munkásságát tavaly a Magyar Érdemrend középkeresztjével.

Betlen János szerint a nemrégiben elhunyt filozófus

a konzervativizmus legjelentősebb gondolkodója volt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×