INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

honvédelmi minisztérium

katona

rendőr

migránsok

illegális határátlépés

Katonák az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja járőrhajóján a Tisza Szeged és a szerb országhatár közötti szakaszán 2020. január 13-án. Ettől a naptól a hadihajós ezred a rendőrséggel együttműködve folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzése és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében.

Erőteljes mozgósítás a magyar–szerb határ térségében – képek

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Megkétszerezte a Honvédelmi Minisztérium a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő katonák számát a migrációs nyomás miatt. Hétfő óta egy katonai járőrhajó is migránsokat keres a Tiszán, és megemelték a határra vezényelt rendőrök létszámát is. 2020 első 12 napjában 1630 bevándorló próbált bejutni illegálisan Magyarország területére.

2015 óta 20 ezer magyar katona teljesített szolgálatot a magyar–szerb határon, január 6-tól kétszeresére emelték ezt a számot, válaszolta az InfoRádió kérdésére a Honvédelmi Minisztérium, amelyet azért kerestek meg, mert Orbán Viktor múlt héten, csütörtökön, az év első Kormányinfóján bejelentette, hogy a migrációs nyomás fokozódása miatt az eddiginél több katonát és rendőrt vezényelnek a magyar–szerb határra.

„Naponta több mint száz illegális határátlépőt kell elfognunk, utána visszaszállítanunk, és a rendőrök mondják, hogy »kikapuzni«, tehát a tranzitzónából megnyitni számukra az utat, hogy visszatérhessenek Szerbiába – fogalmazott a miniszterelnök. – Ahhoz, hogy ezt a munkát el tudjuk látni, meg kell növelnünk a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök számát, tehát új egységeket irányítottunk a határra és új rendőröket vezényeltünk a térségbe” – tette hozzá.

Szeged, 2020. január 13.
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja járőrhajója a Tisza Szeged és a szerb országhatár közötti szakaszán 2020. január 13-án. Ettől a naptól a hadihajós ezred a rendőrséggel együttműködve folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzése és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében.
MTI/Czeglédi Zsolt
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja járőrhajója a Tisza Szeged és a szerb országhatár közötti szakaszán. MTI/Czeglédi Zsolt

A Belügyminisztérium közlése szerint tavaly 17 200, csak decemberben 3299, 2020 január 1-jén 212, az év első tizenkét napjában pedig 1630 migráns próbált illegálisan bejutni Magyarország területére gyalog, vonaton, taxival, vízen és alagúton. Az elmúlt egy évben százezerre nőtt, vagyis megduplázódott a balkáni útvonalon tartózkodó bevándorlók száma – olvasható a szaktárca válaszlevelében.

Erre reagálva döntöttek most a határvédelem megerősítéséről, sőt, január 13-tól a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének Baja nevű járőrhajója is megkezdte a járőrözést a Tisza déli szakaszán.

Szeged, 2020. január 13.
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja járőrhajója migránsok által hátrahagyott gumicsónak mellett a Tisza Szeged és a szerb országhatár közötti szakaszán 2020. január 13-án. Ettől a naptól a hadihajós ezred a rendőrséggel együttműködve folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzése és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében.
MTI/Czeglédi Zsolt
A hadihajós ezred a rendőrséggel együttműködve folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzése és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében. MTI/Czeglédi Zsolt

A kormány a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát is megemelte. Az InfoRádió megkérdezte a Belügyminisztériumtól, hogy hány fővel, és hogy ez az intézkedés miként befolyásolja az országos rendőrhiányt. A tárca az Országos Rendőr-főkapitánysághoz továbbította a megkeresését, ahonnan még nem érkezett válasz.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Kétszer annyi katona a déli határon
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018