eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Infostart/InfoRádió

Elemzők: "egy az egy ellen" van esélye az ellenzéknek október 13-án

Új politikai helyzet áll elő a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint, ha 8-10 nagyvárost és több fővárosi kerületet is behúz az ellenzék, a Nézőpont Csoport vezetője viszont úgy látja, nem lesz jelentős jogi vagy politikai hatása, ha néhány helyen veszítenek a kormányerők. A főpolgármesteri székért folyó harcot is átbeszélték az InfoRádióban.

Nincs főpolgármester-váltó hangulat Budapesten – mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Nézőpont Csoport vezetője.

"Mi 50 százalékon láttuk Tarlós Istvánt, ami 1 százalékponttal magasabb, mint a 2014-es eredménye. 42 százalékon láttuk Karácsony Gergelyt."

Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatását ismertetve hozzátette: Puzsér Róbert 8, Berki Krisztián pedig 1 százalékot kapna, utóbbin Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója meg van lepve. Utóbbi intézet közvéleménykutatása szerint ráadásul Tarlós István és Karácsony Gergely fej fej mellett áll. Pulai András, az Intézet stratégiai igazgatója azt mondta,

a két politikus támogatottsága között csökkent a különbség, felmérésük azt mutatja, hogy már hibahatáron belül van.

"Megjelentek a Karácsony Gergelyre átszavazó Fidesz-szavazók. Körülbelül 8-9 százaléknyian vannak. Vannak viszont az ellenzéki táborban olyanok, akik bizonytalankodnak" - mondta.

Mráz Ágoston Sámuel abszurdnak nevezte, hogy Fidesz-szimpatizánsok Karácsony Gergelyre voksoljanak.

"Azt nem állítom, hogy eldőlt a főpolgármesteri küzdelem, de azt igen, hogy

Tarlós István egyértelműen vezető pozícióban van. És még egy dolog: hogy van-e protesthangulat a fővárosban? Nincs ilyen."

Pulai András elismerte, hogy nincs főpolgármester-váltó hangulat. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt fél évben egyre nőtt a Tarlós Istvánnal elégedetlenek aránya, jelenleg 51 százalék szerint rosszul mennek a dolgok Budapesten, a válaszadók fele szerint peddig nem szeretné ha a főpolgármester újrázna.

"Amíg Tarlós Istvánnak egyértelműen magas és kikezdhetetlen volt az alkalmassága, 55-60 százalék között mozgott még egy évvel ezelőtt is, mostanra becsúszott 50 százalék alá, közben a Karácsony Gergelyt alkalmasnak tartók aránya felcsúszott 50 százalék közelébe."

Mráz Ágoston Sámuel szerint azonban a főpolgármester alkalmassaága 65 százalékon áll, míg Karácsony Gergelyé 35 százalék.

"Alkalmasság terén semmiféle átrendeződés sincs.

Éppen ezért Tarlós Istvánnak az az érdeke, hogy a kampány arról szóljon, ki alkalmas a város vezetésére."

A két elemző azonban egyetértett abban, hogy október 13-a után várhatóan fideszes többségű fővárosi közgyűlés alakulhat.

Kerületek, vidék

Nyolc-tíz nagyvárosban legyőzhetik a Fideszt az önkormányzati választáson – ezt Pulai András szögezte le, kiemelve, ezeken a településeken egy kormánypárti induló áll egy ellenzékivel szemben.

"Pécs, Szombathely, Dunaújváros, Eger, Miskolc, Szekszárd" - sorolta Pulai András.

Szerinte ha több megyei jogú városban és az esélyes budapesti kerületekben is ellenzéki politikus nyer, az új politikai helyzetet teremthet.

"Persze meglesz a parlamentben a miniszterelnöknek a kétharmados vagy közel kétharmados többsége, ami az előző ciklusban is elveszett menet közben, de azért

a politikai legitimáció mondjuk az önkormányzati rendszer átalakítására szerintem csökken, vagy akár el is illan, és új feladatok fognak a kormányerők előtt tornyosulni"

- húzta alá.

A Nézőpont Csoport vezetője szerint a megyei jogú városokat, a megyei közgyűléseket, a budapesti kerületeket, a fővárosi közgyűlést és a főpolgármester pozícióját tekintve 90 fontos csatamező van az országban október 13-án. Ha ennek több mint felét a kormánypártok elveszítenék, annak valóban lenne politikai következménye, ám ilyen eredmény nem várható – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

"Ha egy-két településen átveszi az ellenzék egy most még kormánypárti város irányítását, akkor én elhiszem, hogy az aznap esti sajtótájékoztatókon mellveregetve el fogja mondani, hogy átalakult az ország, és így tovább,

de valójában sem kommunikációs, sem politikai, sem jogi következménye nem lesz ennek."

Pulai András kiemelte: meglepően sok, korábban fideszes jelölt indul az önkormányzati választáson civil jelöltként. Szerinte ez azt jelzi, hogy sérült a Fidesz brandje.

Mráz Ágoston Sámuel azonban erre azt felelte, az ellenzéki egység után a kormánypárti indulók is minél nagyobb tábort akarnak megszólítani, így nem pártlogóval kampányolnak.

"A kormánypárti jelöltnek természetes törekvése az, hogy azok a vele szimpatizáló szavazók, akik a Fidesz-logótól idegenkednek, azok is rá szavazzanak."

Az elemző szerint az önkormányzatok vezetésében a politikának korlátozott a szerepe.

Alább a teljes beszélgetést meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×