eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Kanadai cég vásárolna repteret Magyarországon

Sajtóinformációk szerint kedvező és megfontolandó vételi ajánlatot kaptak a tulajdonos települések a Foktő-Kalocsa-Uszód Repülőtér területére a Gloder Capital LLP-től.

A kanadai cégcsoport magyarországi munkatársainak álláspontja szerint jelenleg „méltánytalan állapotban van” a terület, ami újra aktív reptér lehetne. Napi 3-4 teherszállító gép fogadásával és indításával számolnak, a fel- és leszállások pedig elkerülnék a lakott területeket. Társadalmi küldetésként és az állami repülésben vállalt szerep teljesítéséért légibázist építenének mentőhelikoptereknek, és biztosítanák a további működést a repteret most használó sportkluboknak – írja a BAON.

„Olyan bázist szeretnénk itt létrehozni, ahol logisztikai és egyéb feladatokat lehet végezni” – mondta Kovács Krisztián, a Gloder Capital LLP képviselője. Fontos szempontként említette a reptérfejlesztés kapcsán, hogy a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek és a mentőknek is biztosítsanak helyet. Elismerte, hogy üzletileg is jelentős a terület, de hozzátette: a Magyarországon működő mentőhelikopter-szolgálat munkáját is segíteni tudnák. Képviselői kérdésre válaszolva elmondta: a térség számára azért lehet kiemelt jelentőségű a fejlesztés, mert

hivatalosan működő reptér épülhetne, megújult kifutókkal és létesítményekkel, ebből pedig a régió lakossága is profitálni tud, ráadásul hosszú távon.

Dr. Bálint József polgármester felhívta a figyelmet, hogy a városnak „csak” 24 hektárja van a 300–400 hektáros egészből, tehát mindenképpen alkalmazkodnia kell a másik két tulajdonos, Foktő és Uszód álláspontjához, így meg kell várni a községi önkormányzatok döntését arról, hogy értékesítenék-e a maguk részét.

Velük is tárgyalást kezdeményez a cég, melynek képviselői megígérték, hogy lakossági fórumon is bemutatják részletes terveiket, amint a testületek legalább arról megállapodnak, hogy nyitottak a tárgyalásra. A konkrét eladási szándékról mindhárom önkormányzat később határoz, a cég még idén nyélbe ütné az üzletet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×