eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay

Kanadai cég vásárolna repteret Magyarországon

Sajtóinformációk szerint kedvező és megfontolandó vételi ajánlatot kaptak a tulajdonos települések a Foktő-Kalocsa-Uszód Repülőtér területére a Gloder Capital LLP-től.

A kanadai cégcsoport magyarországi munkatársainak álláspontja szerint jelenleg „méltánytalan állapotban van” a terület, ami újra aktív reptér lehetne. Napi 3-4 teherszállító gép fogadásával és indításával számolnak, a fel- és leszállások pedig elkerülnék a lakott területeket. Társadalmi küldetésként és az állami repülésben vállalt szerep teljesítéséért légibázist építenének mentőhelikoptereknek, és biztosítanák a további működést a repteret most használó sportkluboknak – írja a BAON.

„Olyan bázist szeretnénk itt létrehozni, ahol logisztikai és egyéb feladatokat lehet végezni” – mondta Kovács Krisztián, a Gloder Capital LLP képviselője. Fontos szempontként említette a reptérfejlesztés kapcsán, hogy a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek és a mentőknek is biztosítsanak helyet. Elismerte, hogy üzletileg is jelentős a terület, de hozzátette: a Magyarországon működő mentőhelikopter-szolgálat munkáját is segíteni tudnák. Képviselői kérdésre válaszolva elmondta: a térség számára azért lehet kiemelt jelentőségű a fejlesztés, mert

hivatalosan működő reptér épülhetne, megújult kifutókkal és létesítményekkel, ebből pedig a régió lakossága is profitálni tud, ráadásul hosszú távon.

Dr. Bálint József polgármester felhívta a figyelmet, hogy a városnak „csak” 24 hektárja van a 300–400 hektáros egészből, tehát mindenképpen alkalmazkodnia kell a másik két tulajdonos, Foktő és Uszód álláspontjához, így meg kell várni a községi önkormányzatok döntését arról, hogy értékesítenék-e a maguk részét.

Velük is tárgyalást kezdeményez a cég, melynek képviselői megígérték, hogy lakossági fórumon is bemutatják részletes terveiket, amint a testületek legalább arról megállapodnak, hogy nyitottak a tárgyalásra. A konkrét eladási szándékról mindhárom önkormányzat később határoz, a cég még idén nyélbe ütné az üzletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×