eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Újabb veszély fenyegeti a soproni borvidéket

Kevés ember hajlandó Magyarországon, csekélyebb pénzért dolgozni, inkább Ausztriába mennek magasabb órabérért. A gazdák viszont tavaly kevés pénzt kaptak a szőlőjükért, ezért sokan idén már neki sem állnak a munkának. Csökken a borvidék területe.

A Soproni borvidéken a metszés jelenti most az idénymunkát. A nagyobb területeken a feladat felével elkészültek már, de időben el kellett kezdeni, hogy rügyfakadásra kész legyenek. Kevés ugyanis a munkáskéz, ráadásul a tavalyi alacsony árak miatt sok kisebb gazda bele sem kezd.

Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke a Kisalföldnek azt mondta, hogy bár az ideális az volna, ha nem sokkal rügyfakadás előtt metszenének, de ez fizikailag lehetetlen. Kevés a munkáskéz,

az ausztriai szőlőkben öt-hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek, ezzel a magyar gazdák nem tudnak versenyezni. Úgyhogy kevesebben dolgoznak, hosszabb ideig.

"Tavaly a minőség szempontjából a kékfrankos volt a nagy nyertes, kiváló vörösborokat adott a borvidék. A szőlő felvásárlói ára azonban olyan alacsonyra zuhant, hogy a kisgazdák közül sokan már neki sem állnak a munkának. Ez nagyon elkeserítő.

Meg lehet érteni őket, hiszen míg egy kiló krumpli háromszáz forint, a szőlőért csak hetvenet adtak"

- ismertette a borvidék egyik legnagyobb problémáját a hegyközségi elnök. Hozzátette: a hegyközség hirdetőtábláján most is van vagy ötven eladó szőlő.

A szakember szerint sok problémára megoldást jelentene, ha termelői közösségek alakulnának. Most ezen dolgoznak, nem adják fel.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×