eur:
390.82
usd:
359.05
bux:
72902.85
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Pixabay

Újabb veszély fenyegeti a soproni borvidéket

Kevés ember hajlandó Magyarországon, csekélyebb pénzért dolgozni, inkább Ausztriába mennek magasabb órabérért. A gazdák viszont tavaly kevés pénzt kaptak a szőlőjükért, ezért sokan idén már neki sem állnak a munkának. Csökken a borvidék területe.

A Soproni borvidéken a metszés jelenti most az idénymunkát. A nagyobb területeken a feladat felével elkészültek már, de időben el kellett kezdeni, hogy rügyfakadásra kész legyenek. Kevés ugyanis a munkáskéz, ráadásul a tavalyi alacsony árak miatt sok kisebb gazda bele sem kezd.

Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke a Kisalföldnek azt mondta, hogy bár az ideális az volna, ha nem sokkal rügyfakadás előtt metszenének, de ez fizikailag lehetetlen. Kevés a munkáskéz,

az ausztriai szőlőkben öt-hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek, ezzel a magyar gazdák nem tudnak versenyezni. Úgyhogy kevesebben dolgoznak, hosszabb ideig.

"Tavaly a minőség szempontjából a kékfrankos volt a nagy nyertes, kiváló vörösborokat adott a borvidék. A szőlő felvásárlói ára azonban olyan alacsonyra zuhant, hogy a kisgazdák közül sokan már neki sem állnak a munkának. Ez nagyon elkeserítő.

Meg lehet érteni őket, hiszen míg egy kiló krumpli háromszáz forint, a szőlőért csak hetvenet adtak"

- ismertette a borvidék egyik legnagyobb problémáját a hegyközségi elnök. Hozzátette: a hegyközség hirdetőtábláján most is van vagy ötven eladó szőlő.

A szakember szerint sok problémára megoldást jelentene, ha termelői közösségek alakulnának. Most ezen dolgoznak, nem adják fel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában elismerte, hogy amerikai elnökké választása esetén nehéz lesz együtt dolgozni Donald Trumppal, de Ukrajna fel van készülve erre. A CNN értesülése szerint Zelenszkij és Trump telefonon fog beszélgetni egymással pénteken. Felvételek szerint kigyulladt a Jekatyerinburgban található Uraltranszmash katonai ipari komplexum, amely az egyetlen olyan vállalkozás Oroszországban, amely önjáró tarackokat gyárt. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, szóba sem jöhet, hogy Németország még az ukrán légtérben lőjön le orosz rakétákat, ahogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×