eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Vége a trükközésnek az autópiacon - lapszemle

Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók is a kereskedelemben vállalnak munkát - írta a Népszava. A Magyar Idők a Velencei Bizottság delegációjának látogatásáról ír.

A Világgazdaság tudósítása szerint nem lehet tovább trükközni a használtautó-piacon a visszatekert kilométerórával és nem lehet eltitkolni az autó töréseit sem. A január 1-jétől ingyenesen elérhető Jármű Szolgáltatási Platform ugyanis minden forgalomba helyezett gépjármű adatait tartalmazza, az Ügyfélkapun történő bejelentkezést követően a rendszám megadásával minden szükséges adathoz hozzáférhetünk.

A Népszava cikke szerint mióta a nagyobb kereskedelmi láncok legkevesebb 200, de olykor 300-400 ezer forintos bruttó havibért ígérnek, megszűnni látszik a munkaerőhiány. Az utánpótlás azonban meglepő helyről: az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók közül kerül ki. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének több vállalatláncnál sikerült béremelést elérni: a Sparnál például nem lehet 220 ezer forintnál kisebb az alapbér.

A Magyar Idők beszámol a Velencei Bizottság hétfőn Magyarországra érkezett delegációjának működéséről. A testület a közigazgatási bíróságok átalakításával kapcsolatban vizsgálódik és tárgyalóasztalhoz ül az Országos Bírósági Hivatal, a Kúria, az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Bírósági Tanács illetékeseivel. A magyar idők szerint a testület német és osztrák tagjainak pártatlansága megkérdőjelezhető.

A Portfolio elemzése szerint sokat köszönhet az Audinak Győr-Moson-Sopron: a nyugati megyében mérték ugyanis messze a legnagyobb gazdasági fejlődést Magyarországon, ami részben az autógyárnak és beszállítóinak köszönhető. A vizsgált adatok szerint 24 százalékponttal nőtt a megye gazdasági fejlettségi mutatója, így elérte az Európai Uniós átlag 92%-át.

A Világgazdaság arról tudósít, hogy hatalmasat nőtt tavaly a magyar sörpiac: mennyiségben 4, értékben pedig 11 százalékkal nőtt az ital kiskereskedelmi értékesítése. Részben a jól fogyó prémiumsöröknek és az alkholomentes termékeknek köszönhető, hogy 150 milliárd forint fölé kúszott a sörpiac kereskedelmi forgaloma, az értékesített italok 90 százalékát azonban továbbra is a hagyományos sörök adják.

Címlapján számol be a Népszava arról, hogy magyar falvak ezreiben nem működik bankautomata vagy bankfiók, így az embereknek kilométereket kell utazniuk pusztán azért, hogy hozzájussanak fizetésükhöz, nyugdíjukhoz. A települések kétharmadában nincs ATM, sőt, jelenleg is országszerte 300 gépet vonnak ki a forglomból. Az ország legszegényebb részein, több mint 2500 településen se takarék, se bankfiók se bankautomata nem működik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×