eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elektromos autót töltenek az első átadott okos közvilágítási oszlopról Budapesten a Lechner Ödön fasorban 2018. augusztus 21-én. Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. együttműködésében, a főváros különböző pontjain felállított, öt okos közvilágítási oszlop elektromosautó-töltőt, ingyenes wifit, segélyhívót és digitális hirdetőoszlop-funkció szolgáltatást nyújt.
Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

Kiderült, kell-e érintésvédelmi jegyzőkönyv a zöld rendszámos kocsiknál

Sokan csak lehúzásnak, illetve pletykának tartották az erről szóló híreket. A fő kérdést most hivatalos válasz tisztázta, ám egyúttal újabb kérdőjelek is keletkeztek.

Érintésvédelmi jegyzőkönyvet kérnek a zöld rendszámos autók gazdáitól a műszaki vizsgáztatók - írta a múlt héten a Vezess.hu autós szakportál. A hitetlenkedő, felháborodott reakciók színes palettája láttán a lap hivatalos válaszokért a szakminisztériumhoz fordult. Ismert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság ma már az Innovációs és Technológiai Minisztérum része.

A tárca válasza szerint

"kell kérni érintésvédelmi jegyzőkönyvet a műszaki vizsgát végzőknek"

- olvasható a cikkben.

A Vezess.hu a jogalap iránt is érdeklődött, erre válaszul az ITM úgy fogalmazott, "a villamos berendezéssel felszerelt járműnek minden időszakor műszaki vizsgálat során meg kell felelnie a vonatkozó érintésvédelmi előírásoknak; a megfelelést azonban a vizsgabiztosnak nem személyesen kell ellenőriznie, hanem arról egy feljogosított személy által kiadott vizsgálati dokumentum alapján kell meggyőződnie".

Ám az érintésvédelmi vizsgálat helyszíni elvégzésének személyi és műszaki feltételei többnyire nem is adottak az időszakos műszaki vizsgálaton. Az időszakos vizsgálat technológiája - a minisztérium alapján - "nem tartalmazza az érintésvédelmi vizsgálatot, a vizsgabiztosok jellemzően nem rendelkeznek az ahhoz szükséges szakmai végzettséggel és eszközökkel".

Vagyis

a szükséges érintésvizsgálatot előzetesen "valahol" el kell végeztetni, ez tehát nem a vizsgáztatók dolga, ők csak megnézik a vizsgálati dokumentumot.

A gyakorlat alapján viszont a Vezess.hu további bizonytalanságokat felvetve azt írta, egyes vizsgaállomások kérik az érintésvédelmi papírt, mások viszont nem, van, ahol enélkül is átmegy az autó a műszakin. Az sem egyértelmű,

ki készítheti el a dokumentációt, mi alapján és mi van benne, mennyibe kerül, ráadásul erről senki semmilyen információt nem adott át ezzel kapcsolatban az autósoknak.

A konnektorral tölthető autók forgalma egyébként tempósan nő: a belügy novemberi adatai szerint 8490 fut ma az utakon, számuk évről évre duplázódik. A használtautós importban a Prius a menő, második a BMW i3, harmadik az Opel Ampera.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×