eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Uniópárti tiltakozó a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetésen London belvárosában 2018. december 11-én. Theresa May brit miniszterelnök az előző napon bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Századvég: a magyarok 59 százaléka EU-párti

Egy friss közvéleménykutatás szerint ugyanakkor a magyarok majdnem kétharmada azt szeretné, ha a tagállamoknak nagyobb hatalma lenne az Európai Unió fölött.

A Századvég az európai parlamenti választások előtt négy hónappal készítette el friss közvélemény-kutatását, amelynek eredményéből kiderül, hogy a megkérdezettek 80 százaléka "a nemzeti szuverenitás erősítése mellett áll, és nem kér az erősebb európai integrációból".

Az emberek többsége EU-tagságot támogató állásponton van (59 százalék), de elégedetlen a szervezet jelenlegi vezetésével. A bürokráciáról inkább negatív a vélemény (65 százalék).

A válaszadók több mint háromnegyede (77 százalék) szerint az EU-nak Magyarország szemszögéből változásokra lenne szüksége, és csak 18 százalékuk látja úgy, hogy jelenleg megfelelően működik az unió.

Egy másik kérdésre a válaszadók közel kétharmada (62 százalék) reagált úgy, hogy a tagállamoknak kellene, hogy több hatalma legyen az EU fölött, és nem fordítva (28 százalék).

A magyarok döntő többsége (57-67 százaléka) mind az energiaügyeket, mind a gazdasági ügyeket, mind a bevándorlásügyet nemzetállami hatáskörbe vonná.

A kormánnyal szembeni elvárás, hogy küzdjön Magyarország önálló döntési jogaiért és szuverenitásának
védelméért az unióban (85 százalék). Hasonlóképpen fontosnak tartják Európa keresztény kultúrájának, örökségének, hagyományainak és értékeinek védelmét (84 százalék), valamint az Afrikából és a Közel-Keletről érkező illegális migráció korlátozását (83 százalék).

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×