eur:
394.96
usd:
363.37
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTITKomka Péter

Ismét nyakunkon az influenza!

Minden évben újra be kell adni az influenza védőoltást, mert más és más törzsek keringenek. Magyarországon már észleltek megbetegedéseket, de még nincs járvány - mondta az InfoRádiónak Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos.

Az elmúlt hetekben sikerült már kimutatni az influenza-A jelenlétét Magyarországon; egy emelkedő tendenciát mutat most már a megbetegedettek száma - tudta meg az InfoRádió Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvostól.

"Ez azt jelenti, hogy

az országban 11 ezer fő megbetegedését regisztrálták, ez 10 százalékkal magasabb az előző heti adatoknál"

- fordította a számok jelvényre.

"Ezen a héten 44 influenzagyanús betegtől vettek légúti mintát, a beküldött mintákból 11 influenza-A-nak bizonyult"

- folytatta.

Müller Cecília azt is elmondta,

11 főnél H1N1-típust mutattak ki a szezon kezdete óta.

Az egyéb légúti megbetegedéseket is vizsgálják, így találtak 5 óriássejtes vírust is.

Nagyon javasolja, hogy aki még nem tette meg, még most adassa be az influenza elleni védőoltást, a járvány ugyanis január végén, február elején szokott kibontakozni, vagyis van még idő, de két hét kell az immunitás kifejlődéséhez.

"60 éven felüliek, krónikus, idült megbetegedésekben szenvedők, várandós kismamák, egészségügyi intézmények dolgozói, ápoltjai esetében nagyon fontos, hogy ingyenes oltásban részesülhetnek" - hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Aki tavaly beoltatta magát, annak idén már nincs védettsége, az influenza ugyanis egy nagyon változékony vírus, így az oltás összetétele is változik.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×