eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Influenza: nagyon közel a járvány

Az utolsó pillanatokban vagyunk a védőoltás beadatása előtt, ugyanis két hét kell a védettség kialakulásához - mondta el az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológus főorvosa.

Az idei év első hetében nem emelkedett jelentősen az infuenzás betegek száma Magyarországon, ennek azonban speciális okai vannak. Egyrészt az év utolsó hetében a 2 napos munkahét miatt nem volt adatfelvétel, másrészt az újév első hete is csonka, 3 munkanapos volt, így maradt a

11 ezer körüli betegszám.

Ám mint Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológus főorvosa az InfoRádiónak elmondta,

a második hét már teljes 2019-ben, így sokkal többet lesznek együtt nagyobb csoportokban az emberek az oktatási-nevelési intézményekben és a munkahelyeken is, így új impulzust kaphat akár a járványszerű influenza is.

"Valószínűleg fel fog erősödni a víruscirkuláció, és hétről hétre nőni fog a betegszám" - fogalmazott Molnár Zsuzsanna.

Szerinte az utolsó pillanatokban vagyunk a védőoltás beadatása szempontjából, hiszen két hét szükséges a védettség kialakulásához, ezért aki még nem tette meg, annak Molnár azt ajánlja, még érdemes felkeresni háziorvosát.

Ingyen kapják az oltást a 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri betegek, az anyagcsere-problémákkal küzdők (cukorbetegek, májbetegek, vesebetegek) és a rákbetegek is. Az idősotthonokban összezártan élő embereknek is térítésmentesen jár az influenza elleni védőoltás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×