eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTITKomka Péter

Ők kaphatnak téritésmentesen influenza elleni védőoltást

Idén is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltására. A járvány általában januárban éli el Magyarországot, a védettség az oltást követő két hét alatt alakul ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, valamint azok a fiatalabbak, akik légúti, keringési és immunrendszeri betegségben szenvednek, a várandósok, a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyerekek, azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, valamint az egészségügyben és a szociális területen dolgozók.

Azoknak is javasolt az oltás, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra.

Ők a patikában, orvosi rendelvény ellenében juthatnak oltóanyaghoz. Az influenza ellen védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni - áll a közleményben, amely szerint a vakcina nem tartalmaz élő vírust, ezért nem okoz megbetegedést.

Az influenzajárvány általában januárban éri el Magyarországot, a védettség pedig az oltást követő két hét alatt alakul ki.

Az oltást évente kell kérni, mivel a vírus minden évben változik, ezért az előző évi vakcinák nem adnak védettséget.

Az oltóanyag összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×