INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

influenza

oltás

nemzeti népegészségügyi központ

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Ők kaphatnak téritésmentesen influenza elleni védőoltást

Infostart / MTI

Idén is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltására. A járvány általában januárban éli el Magyarországot, a védettség az oltást követő két hét alatt alakul ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, valamint azok a fiatalabbak, akik légúti, keringési és immunrendszeri betegségben szenvednek, a várandósok, a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyerekek, azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, valamint az egészségügyben és a szociális területen dolgozók.

Azoknak is javasolt az oltás, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra.

Ők a patikában, orvosi rendelvény ellenében juthatnak oltóanyaghoz. Az influenza ellen védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni - áll a közleményben, amely szerint a vakcina nem tartalmaz élő vírust, ezért nem okoz megbetegedést.

Az influenzajárvány általában januárban éri el Magyarországot, a védettség pedig az oltást követő két hét alatt alakul ki.

Az oltást évente kell kérni, mivel a vírus minden évben változik, ezért az előző évi vakcinák nem adnak védettséget.

Az oltóanyag összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján.

Nyitókép: MTITKomka Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018