eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: Komka Péter

A nyárias ősz érdekesen hat az influenzára

A jelenlegi jó idő nem kedvez a vírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány. Az oltást viszont most érdemes beadatni.

A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás - mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatornán. A Szent László Kórház főorvosa hozzátette: az influenza elleni oltás körülbelül 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki.

A jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány. Az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat márciusig vagy áprilisig is - mondta Szlávik János, és hangsúlyozta: tévhit, hogy megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető az influenza, valódi védettséget csak a védőoltás ad.

A főorvos kitért arra is, hogy még mindig kevesen kérnek, pedig sokaknak jár a védőoltás, ide tartoznak a kisgyerekek is, akik 3 éves korig kiemelten fogékonyak az influenzára, és esetükben gyakorta szövődményekkel - elsősorban középfül-, illetve tüdőgyulladással - jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×