eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar homlokzata a VIII. kerület Vas utca 17-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Olvasóközpontot nyit a Semmelweis Egyetem

Október a látás hónapja, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója ez alkalomból az InfoRádióban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló látásromlásra hívta fel a figyelmet, amely hosszútávon vaksághoz vezethet.

700-800 ezer körölre tehető a cukorbetegek száma Magyarországon, közülük 5-10 százalékot veszélyeztet a látáskárosodás vagy a teljes vakság – mondta Nagy Zoltán Zsolt. A társszakmák összefogásával, egy diabétesz program keretében szeretnék elérni, hogy ez a szám csökkenjen – tette hozzá a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Inzulin hiányában a vércukrot nem tudja felhasználni a szervezet, éppen ezért új ereket képez az oxigénigényes területeken, így a retinánál is. Ezeknek az ereknek azonban nem olyan szerkezetű a faluk, mint az egészségeseké, sokkal könnyebben megrepednek, az így keletkezett vérzés pedig blokkolja a látást. Az erek mentén ráadásul új kötőszövet is alakul, mely zsugorodásra hajlamos, így ha nem kezelik lézerrel vagy műtéttel, magával rántja a retinát – tájékoztatott az igazgató.

A Semmeilweis Egyetem Szemészeti Klinikája egy úgynevezett olvasóközpontot alakít ki. Amikor a beteg elmegy optikába, ahol felvételt készítenek a szemfenékről, a képet interneten eljuttatják a centerbe, ahol egy szemorvos megnézi. Így el lehet dönteni, kinél szükséges szakorvosi beavatkozás.

Nagy Zoltán Zsolt hangsúlyozta: Magyarországon a cukorbetegek körülbelül 60 százaléka jár szűrésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×