eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.
Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

Sok magyart megfertőzött egy alattomos vírus, de nem tudnak róla - most ingyenes a szűrés

Országszerte Hepatitis C-szűrést rendez szombaton a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete. A szervezet alelnöke az InfoRádiónak elmondta: az esemény gyors, ingyenes és névtelen.

A Hepatitis C vírus a "legfiatalabb", hiszen 1989-ben fedezték fel - mondta az InfoRádió kérdésére Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke. A vérkészítményeket 1993-tól szűrik.

Magyarországon 70 ezer ember lehet fertőzött, de csak a 30 százalékuk tud erről. A fertőzés nagyon alattomos, ha valaki elkapja, a legtöbb esetben "csak" az infuenzához nagyon hasonló tüneteket érez - tette hozzá az alelnök.

Ezért szervez a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor)

szeptember 15-én, szombaton országos szűrést a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére.

A rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim.

A rendezvény célja, hogy megtalálják a fertőzött embereket, és minél hamarabb megkezdhessék náluk a kezelést.

A betegség ma már gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

A szűrővizsgálatok egy budapesti és kilenc vidéki helyszínen lesznek. Békéscsabán, Kaposváron, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Tatabányán és a fővárosban szeptember 15-én, Egerben pedig 22-én lesz lehetőség a szűrésen részt venni. A pontos helyszínek megtalálhatók az egyesület honlapján, a vimor.hu/cikkek/99/orszagos-szures-2018 címen.

A szexuális együttléttől a tetoválásokig

A krónikus vírushepatitisz-fertőzések 20-50 évig lappanganak, nem okoznak jellegzetes panaszokat, az érintettek nagy része nem is tud betegségéről és a fertőzőképességéről.

A hepatitis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene - hívja fel a figyelmet a szervezet.

  • A Vimor közleménye szerint az is elkaphatta, aki szexuális élete során a partnertől származó vérrel szennyeződött (mikro-sérülés), valamint
  • azoknak is érdemes elmenniük szűrésre, akiknek ismételten akár kicsit is emelkedettek a májenzim-értékei (ALT, AST, ill. GOT, GPT, GGT).

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C-pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők.

A betegszervezet szerint mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×