INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

hepatitisz

hepatitisz c

szűrés

ingyenes

Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.

Sok magyart megfertőzött egy alattomos vírus, de nem tudnak róla - most ingyenes a szűrés

InfoRádió

Országszerte Hepatitis C-szűrést rendez szombaton a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete. A szervezet alelnöke az InfoRádiónak elmondta: az esemény gyors, ingyenes és névtelen.

A Hepatitis C vírus a "legfiatalabb", hiszen 1989-ben fedezték fel - mondta az InfoRádió kérdésére Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke. A vérkészítményeket 1993-tól szűrik.

Magyarországon 70 ezer ember lehet fertőzött, de csak a 30 százalékuk tud erről. A fertőzés nagyon alattomos, ha valaki elkapja, a legtöbb esetben "csak" az infuenzához nagyon hasonló tüneteket érez - tette hozzá az alelnök.

Ezért szervez a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor)

szeptember 15-én, szombaton országos szűrést a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére.

A rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim.

A rendezvény célja, hogy megtalálják a fertőzött embereket, és minél hamarabb megkezdhessék náluk a kezelést.

A betegség ma már gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

A szűrővizsgálatok egy budapesti és kilenc vidéki helyszínen lesznek. Békéscsabán, Kaposváron, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Tatabányán és a fővárosban szeptember 15-én, Egerben pedig 22-én lesz lehetőség a szűrésen részt venni. A pontos helyszínek megtalálhatók az egyesület honlapján, a vimor.hu/cikkek/99/orszagos-szures-2018 címen.

A szexuális együttléttől a tetoválásokig

A krónikus vírushepatitisz-fertőzések 20-50 évig lappanganak, nem okoznak jellegzetes panaszokat, az érintettek nagy része nem is tud betegségéről és a fertőzőképességéről.

A hepatitis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene - hívja fel a figyelmet a szervezet.

  • A Vimor közleménye szerint az is elkaphatta, aki szexuális élete során a partnertől származó vérrel szennyeződött (mikro-sérülés), valamint
  • azoknak is érdemes elmenniük szűrésre, akiknek ismételten akár kicsit is emelkedettek a májenzim-értékei (ALT, AST, ill. GOT, GPT, GGT).

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C-pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők.

A betegszervezet szerint mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak.

Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hepatitis C szűrés - Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018